Cari Bot Jon Terbaik untuk Memancing

Mencari bot jon terbaik untuk memancing tidak sukar. Bot Jon ialah salah satu jenis bot nelayan yang paling serba boleh yang boleh anda beli. Jenis bot ini mudah dibawa ke laluan air yang berbeza dan mudah untuk memancing. Malah, jika anda baru untuk berperahu, bot jon menjadikan kapal pertama yang ideal — terutamanya jika anda suka menyasarkan bass dan ikan panfish di laluan air kecil.

Jika anda tidak pasti ciri yang perlu dicari semasa memilih bot jon nelayan, jangan risau. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu anda mencari bot jon terbaik untuk memancing.

  • Cari bot jon alas rata aluminium yang stabil dan lasak. Jika anda masih belajar asas berperahu, bot ini akan tahan bersapu dengan garis pantai berbatu atau terlanggar dok.
  • Apabila memilih bot nelayan dalam apa jua jenis, mempunyai ruang simpanan yang mencukupi untuk peralatan dan peralatan keselamatan adalah penting. Pertimbangkan jenis memancing yang biasa anda lakukan. Jika anda cenderung memancing dengan umpan hidup dan bukannya gewang tiruan, anda mungkin ingin memastikan bahawa bot jon yang anda pilih mempunyai perigi basah. Bot Jon dalam julat 15 hingga 20 kaki biasanya menawarkan sekurang-kurangnya satu petak penyimpanan atau petak wetwell.
  • Jika anda berkemungkinan mengambil perjalanan memancing bersama rakan atau ahli keluarga, cari bot jon yang menawarkan banyak ruang untuk dua orang, serta peralatan memancing anda. Bot jon nelayan yang sekurang-kurangnya 14 kaki panjang akan menjadi pilihan terbaik anda. Bot jon 14 atau 15 kaki biasanya mempunyai dua tempat duduk bangku.
  • Apabila memutuskan berapa banyak kuasa yang anda perlukan, pertimbangkan saiz saluran air yang anda suka memancing dan jarak yang anda rancang untuk menutup. Sesetengah pemancing boleh melarikan diri dengan hanya motor trolling elektrik, yang lain mungkin ingin mempertimbangkan kapal sangkut berkuasa gas (5 hingga 15 hp sudah memadai).
  • Ketahui sama ada bot jon datang dengan sebarang jenis waranti. Banyak bot jon datang dengan waranti terhad selama 3 tahun, walaupun butiran waranti akan berbeza dari satu pengeluar bot ke yang seterusnya.

Mengetahui lebih lanjut tentang ciri pelbagai jenis bot boleh membantu anda membuat keputusan yang bijak tentang bot yang terbaik untuk anda dan keluarga anda. Sama ada anda mendapatkan bot jon untuk memancing bass atau bot flat untuk menangkap ikan merah, bot anda akan menjadi sumber kenangan yang tidak berkesudahan di atas air, jadi pilihlah dengan bijak!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *