Cari 5 Spesies Ikan Air Tawar Florida yang Diremehkan Ini

Walaupun ikan bass largemouth paling kerap menjadi tumpuan ikan air tawar Florida, anda jangan lupa tentang beberapa spesies ikan Sunshine State lain yang boleh menjadi sangat menyeronokkan untuk ditangkap. Adakah anda tertanya-tanya ikan air tawar di Florida yang dipandang rendah, tetapi memberikan peluang yang baik untuk pemancing pemula? Lihat senarai lima jenis ikan di Florida ini yang patut disasarkan.

1. Florida Gar

Anda tidak perlu melakukan banyak carian untuk mencari kolam, tasik, sistem sungai atau terusan yang mempunyai populasi gar yang berkembang pesat. Ini adalah salah satu spesies ikan Florida yang boleh hidup subur di perairan hangat dan rendah oksigen di mana spesies lain tidak boleh hidup. Selain daripada kelimpahan Florida gar, mereka adalah pejuang sporty yang boleh ditangkap dengan cepat atau tackle ringan. Cuba gunakan gewang ikan kecil tiruan dan corak lalat ikan umpan.

2. Guapote Jaguar

Ikan air tawar ini adalah spesies bukan asli (berasal dari Amerika Tengah dan Selatan) yang boleh ditemui di sistem terusan di tenggara Florida. Jaguar guapote yang bergigi mungkin dianggap sebagai tangkapan sampingan oleh pemancing yang sedang memburu bass merak atau bass largemouth, tetapi mereka tidak sabar-sabar menyerang lalat atau gewang buatan kecil.

3. Maya Cichlid

Jika anda bercadang untuk meluangkan masa di Florida Selatan, jangan lupa untuk menambah cichlid Maya pada senarai sasaran memancing air tawar anda. Cichlid Maya akan menguji kemahiran melawan ikan anda kerana mereka terkenal dengan larian yang panjang dan kuat apabila diikat. Pergi ke tasik, terusan atau kolam bersama anak-anak dan cuba gunakan umpan semula jadi seperti cacing, udang rumput atau cengkerik untuk beraksi. Pemancing yang berpengalaman boleh menggunakan gewang atau lalat buatan.

4. Oscar

Terusan dan kawasan pemuliharaan air berhampiran Everglades menyediakan memancing utama untuk spesies ikan bukan asli yang hebat yang dikenali sebagai Oscar. Gunakan cengkerik, cacing, jig kecil dan spinnerbaits kecil untuk merasai keseronokan bergoyang dalam salah satu daripada ikan air tawar Florida yang kecil ini (purata bersaiz di bawah satu paun), tetapi bertenaga.

5. Ikan Patin Saluran

Jika anda memancing di Florida bersama anak-anak, pertimbangkan untuk membeli stinkbait atau menggunakan gelama potong untuk menangkap beberapa ikan keli saluran pada waktu awal pagi atau petang. Ikan keli saluran boleh diabaikan dengan mudah kerana ia sering disimpan di saluran air awam yang sama yang menampung bass bermulut besar. Jangan lupa bahawa ikan keli boleh menjadi tambahan yang lazat pada meja makan anda juga!

Walaupun lima jenis ikan ini mungkin bukan spesies air tawar yang paling glamor, mereka masing-masing mempunyai kualiti yang menjadikan mereka bernilai masa anda. Jika anda belum mempunyai lesen memancing air tawar anda, cuma beli lesen memancing air tawar anda dalam talian sekarang dan semak peraturan negeri.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *