Cara Yang Betul untuk Melancarkan Bot Dari Treler

Nasihat pertama saya tentang cara melancarkan bot dari treler ialah meluangkan masa anda, memikirkan perkara-perkara dengan teliti dan rujuk senarai semak jika anda ada. Ini benar terutamanya jika anda baru melancarkan bot dari treler dan (boleh difahami) agak gementar mengenainya. Inilah yang saya anggap cara yang betul untuk melancarkan bot.

Perkara Pertama Didahulukan

Apabila anda sampai ke tapak tersebut, mungkin terdapat barisan orang yang datang dan pergi dan terlalu ramai daripada mereka yang tidak sabar dan/atau tidak bertimbang rasa. Jadi, ia membantu untuk mengatur perkara sebelum anda sampai ke tanjakan pelancaran. Pernah kesana:

 1. Pastikan palam longkang masuk. Semua orang telah melancarkan sekurang-kurangnya sekali tanpa melakukan ini. Saya biasanya meletakkannya sebelum saya meninggalkan rumah supaya saya tidak perlu menaiki bot dan melakukannya.
 2. Tanggalkan ikatan yang ketat. Semua orang telah lupa untuk melakukan ini sekurang-kurangnya sekali juga.
 3. Muatkan semua peralatan ke dalam bot sebelum dilancarkan supaya anda tidak perlu menyorotnya ke dok dan menyerahkannya (di mana ia mungkin jatuh ke dalam air atau seseorang boleh tersandung).
 4. Pastikan motor dicondongkan ke atas supaya skeg atau kipas tidak terkena apa-apa semasa anda menyandar.
 5. Jika anda mempunyai treler yang lebih lama, anda mungkin ingin mencabut abah-abah lampu dari kenderaan tunda anda untuk mengelakkan lampu terputus. Kebanyakan treler baharu dan lampu yang lebih baharu boleh ditenggelami, jadi ini tidak diperlukan jika treler anda dilengkapi sedemikian.

Mengundur Tanjakan

 • Semak ia keluar. Jika anda tidak biasa dengan tanjakan pelancaran tertentu, atau sudah lama tidak menggunakannya, lihat dengan pantas dari dok untuk memeriksa kecuramannya, sama ada terdapat sebarang objek di dalam air atau di atas tanjakan, dan tempat berturap tanjakan berakhir. Di sesetengah tapak, adalah lebih sukar untuk melancarkan bot tertentu apabila air surut, jadi ambil kira perkara ini. Tanjakan lain adalah curam, tetapi lebih sukar untuk persediaan bot/treler tertentu untuk ditangani (anda tidak mahu buritan mula terapung semasa bibir haluan tergantung pada sokongan haluan). Sesetengah tanjakan sangat licin dan lebih sukar untuk kenderaan tertentu (seperti pacuan roda hadapan, atau pacuan bukan empat roda) untuk berunding juga. Juga, ambil kira angin dan arus, jika wujud, kerana sebaik sahaja bot anda turun dari treler, angin atau arus akan memberi kesan ke mana ia akan pergi.
 • Cara yang betul untuk melancarkan bot adalah dengan meluangkan masa anda menyandarkan treler menuruni tanjakan, menggunakan cermin sisi anda untuk membimbing anda. Saya suka mendekati dok jika boleh; lebih senang keluar masuk bot kalau dekat dengan dok.
 • Setelah treler berada di tengah-tengah air, letakkan kenderaan tunda anda di Park, gunakan brek kecemasan, kemudian keluar dan cabut rantai keselamatan haluan dan tali win. Jangan cabut cangkuk ini sebelum meletakkan treler ke dalam air atau anda berisiko bot anda tergelincir dari treler di tanjakan (biasanya di tanjakan yang curam dan apabila anda menekan brek). Dengan tidak cangkuk ini, masuk semula ke dalam kenderaan anda, tanggalkan brek kecemasan dan undur lagi.
 • Anda sepatutnya mempunyai garisan haluan dan buritan sedia dan berada di tangan rakan anda supaya mereka dapat mengamankan bot apabila ia keluar dari treler.
 • Jika anda bersendirian, anda memerlukan tali bot (sekurang-kurangnya sepanjang treler) yang diikat pada treler, supaya anda boleh mengapungkan bot tanpa ia hilang. Apabila bot terapung, lepaskan tali dari treler, naik ke dok dengannya dan selamatkan bot ke dok sebelum anda menarik treler anda dari tanjakan.

cara-yang-untuk-melancarkan-bot-540x280.jpg

Pandu Mati atau Terapung?

Jenis bot dan treler anda, serta kecuraman tanjakan, mungkin menentukan sama ada cara yang betul untuk melancarkan bot adalah dengan memandu atau mengapungkannya dari treler. Berhati-hati untuk tidak mengundurkan kenderaan tunda anda terlalu jauh ke dalam air sehingga paip ekor terendam, atau lebih teruk lagi, bahagian belakang kenderaan anda.

 • Jika anda mempunyai teman yang berkebolehan, orang itu boleh duduk di kemudi, dan sebaik sahaja buritan bot berada di dalam air, dia boleh menghidupkan enjin, meletakkannya secara terbalik, dan berhati-hati mengundurkan bot dari treler. Ini adalah cara terpantas dan paling berkesan untuk mengeluarkan bot anda dari treler, jika terdapat kedalaman air yang mencukupi untuk menurunkan dan menghidupkan enjin.
 • Jika tidak, anda perlu mengundurkan treler cukup jauh ke dalam air sehingga bot itu terapung sendiri dari treler. Memegang satu atau dua tali, satu atau dua teman boleh menarik bot terapung ke belakang dan/atau ke dok.
 • Di beberapa tapak akses tiada dok untuk membantu meletakkan bot di dalam air. Saya melancarkan bot kecil ke dalam banyak kolam di mana tidak ada dok, menolak bot dari treler dan menggunakan tali panjang yang diikat busur untuk membimbingnya melepasi hujung treler dan kemudian ke pantai berdekatan.
 • Anda juga boleh mengapungkan bot dari treler dengan berundur perlahan-lahan ke dalam air, kemudian menekan brek dengan mendadak. Sebuah ranjang tingkat tidak melekat (seperti yang mempunyai plat tergelincir dan bukannya permaidani) atau penggelek membantu untuk perkara ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *