Cara yang berkesan untuk menangkap sunfish pada musim panas adalah dengan menggunakan slip bobber. Slip kerana ia membolehkan anda membuang dan memancing air dalam, mendapatkan maklumat

Pernahkah anda mencuba slip bobber untuk menangkap sunfish pada musim panas?

Jika tidak anda sepatutnya.

Pelantar gelincir gelincir ialah persediaan yang sempurna untuk menangkap bluegill dan sunfish lain pada akhir musim bunga dan musim panas, masa dalam setahun apabila banyak sunfish yang lebih besar berpindah dari lokasi berhampiran pantai yang cetek ke garisan rumpai yang lebih dalam, bonggol bawah air dan struktur lain.

Apa itu Slip Bobber?

Slip bobber hanyalah bobber yang terbentuk di sekeliling tiub berongga yang berjalan dari atas ke bawah. Bobber jenis ini, apabila digabungkan dengan simpul henti bobber gelongsor dan manik plastik, membolehkan anda memancing air dalam sambil juga membuat tuangan panjang. Itu kerana tidak seperti bobber standard, yang anda tampalkan pada kedalaman tertentu pada garisan anda, slip bobber bergerak bebas ke atas dan ke bawah garisan sehingga ia mencecah “bobber stop”. Oleh itu, anda boleh menggulung bobber anda hampir ke hujung joran anda walaupun anda memancing sedalam 10, 15 atau 20 kaki.

Video yang mengiringi blog ini menunjukkan cara mengikat pelantar slip bobber. Ia mudah. Anda boleh menemui slip bobbers, knot dan manik di kedai umpan dan kedai memancing lain. Selalunya, slip bobber dijual dalam satu pakej yang mengandungi dua, tiga atau lima bobber. Seperti bobbers biasa, slip bobbers datang dalam pelbagai saiz, bentuk dan bahan. Ada yang berbuih. Sedikit kayu. Ada juga yang ditimbang, dengan itu membolehkan anda membuat tuangan yang lebih panjang kerana bobber mempunyai jisim yang sangat banyak.

Anda juga boleh membeli slip bobbers berlampu untuk memancing air yang lebih dalam selepas gelap. Di Minnesota, slip bobbers biasanya digunakan untuk menangkap walleye juga. Pemancing yang bijak menentukan lokasi pegangan walleye, menyelitkan sauh ke laut dan kemudian menetapkan “berhenti bobber” slip bobber mereka ke kedalaman yang akan menggantung umpan mereka kira-kira satu kaki di atas bahagian bawah. Selepas itu anda hanya menunggu bobber tenggelam dan menetapkan cangkuk.

Walaupun memasang slip bobber adalah mudah, ada satu perkara yang perlu diketahui. Apabila anda meluncurkan simpulan bobber stop ke garisan anda, anda harus mengetatkan simpulan dengan tekanan sederhana. Jika anda menarik dengan kuat simpulan gelongsor tidak akan meluncur ke atas dan ke bawah garisan dengan mudah. Begitu juga, jika anda tidak mengetatkan simpulan dengan cukup kuat, simpulan akan bersiar-siar ke atas dan ke bawah garisan, dan kedalaman bobber anda akan sentiasa berubah. Jadi, ketatkan simpulan dengan ketegangan sederhana (tidak terlalu longgar; tidak terlalu ketat).

Semak peta interaktif kami untuk mencari tempat memancing dan bot di Minnesota. Anda boleh mendapatkan Lesen Memancing MN anda di sini.


Anda mungkin juga berminat

CB Bylander

CB Bylander

CB Bylander ialah pemancing Minnesota lama yang mempunyai pengalaman memancing yang luas di seluruh negeri. Beliau ialah bekas editor bidang majalah luar, editor luar akhbar harian dan pakar komunikasi perikanan Jabatan Sumber Asli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *