Cara Terbang Ikan untuk Trout

Mempelajari cara menerbangkan ikan untuk ikan trout adalah hobi yang digemari oleh negara, semakin popular dengan peningkatan bilangan pemancing lalat. Satu lagi faktor penyumbang ialah sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada aliran, sungai atau tasik yang sesuai boleh mencuba kemahiran memancing ikan trout untuk pelaburan yang agak rendah. Sudah tentu, terdapat semua jenis gear yang tersedia, tetapi untuk bermula, anda memerlukan persediaan joran lalat, pelbagai jenis lalat dan jaring pendaratan.

1. Pemilihan lalat.

Lalat yang anda pilih adalah sama pentingnya dengan pelakon anda (hampir!). Lalat bertujuan untuk meniru apa yang dimakan oleh trout di habitat semula jadi mereka, biasanya serangga atau ikan umpan. Adalah penting untuk menilai musim dan jenis makanan trout untuk memilih lalat dengan peluang yang lebih besar untuk berjaya. Terdapat beberapa kategori lalat untuk dipilih.

2. Sempurnakan pelakon anda.

Salah satu kunci untuk berjaya memancing ikan trout adalah dalam lakonan yang berkesan. Anda mesti cukup tepat untuk mendaratkan lalat di tempat yang anda inginkan supaya ia melayang melepasi ikan trout secara semula jadi. Menguasai teknik memancing lalat untuk trout ini datang dengan kajian, latihan dan pengalaman.

3. Kuasai pembentangan.

Pembentangan ialah mekanik yang anda gunakan untuk membuat lalat kelihatan realistik kepada ikan trout. Untuk melakukan ini dengan berkesan, anda perlu memahami bagaimana serangga atau ikan umpan yang ditiru lalat anda sebenarnya bergerak dan berkelakuan. Kemudian cerminkannya. Anda mengawal ini dengan cara anda mengedutkan batang dan menanggalkan garisan.

4. Menetapkan cangkuk.

Sebaik sahaja anda benar-benar meyakinkan ikan trout untuk menggigit, tetapkan mata kail dengan cepat. Untuk melakukan ini, angkat hujung joran anda ke atas kepala anda dan ketatkan garisan antara anda dan ikan. Kuncinya ialah cangkuk ikan dengan selamat supaya anda boleh menggulungnya dan melepaskannya dengan selamat.

Sambil anda belajar cara menerbangkan ikan untuk ikan trout, anda akan mempelajari nuansa dan belajar membuat pelarasan untuk meningkatkan keupayaan anda. Paling penting, bersabar dan nikmati pengalaman. Jika memancing buat kali pertama, pastikan anda mendapatkan lesen memancing anda sebelum mencecah tepi sungai. Nikmati!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *