Cara Sediakan Pelantar Memancing untuk Bass: The Ned Rig

Apabila cuaca sejuk musim sejuk bertiup, adalah membantu untuk mengetahui cara menyediakan pelantar memancing untuk bass yang masih akan menarik bass untuk menggigit apabila keadaan mencabar. Ned Rig ialah salah satu jenis pelantar memancing bass yang anda boleh cuba apabila suhu air turun dan persembahan perlahan teratur.

Ned Rig boleh menjadi salah satu pelantar memancing terbaik untuk digunakan semasa musim luruh dan musim sejuk apabila largemouth menjadi lesu. Umpan gaya halus kecil akan menjadi pengeluar yang lebih baik dalam keadaan ini kerana bass tidak mahu mengejar umpan besar dengan banyak pergerakan.

Sebelum anda belajar cara memancing dengan Ned Rig, anda perlu belajar cara menyediakan umpan plastik lembut dan kepala jig anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengikuti tiga langkah mudah untuk mempelajari cara menyediakan pelantar memancing untuk bass yang boleh anda gunakan dalam keadaan yang sukar.

  1. Ambil umpan plastik lembut 3 inci dan masukkan bahagian cangkuk kepala jig cendawan 1/16 auns (dibuat dengan cangkuk saiz 1 atau 2) ke bahagian atas umpan.
  2. Tolak mata kail ke bawah kira-kira 1 inci melalui bahagian tengah umpan dan keluar dari sisi umpan supaya mata kail kekal terdedah.
  3. Pasangkan Ned Rig pada 6 kaki bahan perambut fluorokarbon 8 paun dan kemudian pasangkan padanya talian utama anda menggunakan sambungan talian ke talian, seperti simpulan Uni-ke-Uni.

Salah satu persediaan joran pancing bes terbaik untuk digunakan dengan Ned Rig ialah joran berputar 6 1/2 kaki ringan kepada kuasa sederhana dengan aksi pantas. Persediaan pancing bass yang halus ini harus dipasangkan dengan kekili berputar 1000 siri yang telah dibuat untuk mengendalikan garisan diameter halus (jalinan 8 hingga 10 paun).

Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, apabila memancing dengan pelantar halus, pastikan set seretan anda cukup ringan. Apabila menetapkan mata kail, anda hanya perlu menggulung ketat dan bersandar pada ikan.

Sekarang setelah anda tahu cara menyediakan Ned Rig dan persediaan joran yang hendak digunakan, anda boleh menyemak beberapa laporan memancing tempatan atau menyemak peta kami untuk ramalan memancing untuk melihat di mana kebanyakan ikan siakap bermulut besar ditangkap berdekatan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *