Cara Praktikal Anda Boleh Membantu dengan Pemuliharaan Lautan

Lautan kita sangat besar. Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan menganggarkan bahawa kira-kira 97 peratus daripada air bumi terkandung dalam lautan. Ramai orang pernah mengandaikan bahawa kita tidak mungkin dapat mengurangkan sumber perikanan yang luas ini. Walau bagaimanapun, kami terus mengkaji pengaruh kami dan dengan itu mempelajari kaedah yang lebih baik untuk pemuliharaan lautan.

Jeruk roughy adalah kes yang baik tentang keperluan untuk kajian pemuliharaan memancing. Ikan air dalam yang lazat ini menemui menu restoran pada tahun 1980-an. Apabila kadar tangkapan komersial mula menurun, contohnya di New Zealand telah diketahui bahawa ikan ini tumbuh dengan sangat perlahan. Kita kini tahu oren kasar tidak membiak sehingga 15-20 tahun dan boleh hidup selama 120 tahun. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk memantau ikan, terutamanya spesies air dalam, tumbuh perlahan untuk mengetahui kadar penuaian yang mampan.

Populasi ikan berubah-ubah secara semula jadi dari semasa ke semasa. Terdapat tahun baik dan tahun buruk, dipengaruhi oleh faktor seperti cuaca dan arus. Ini merumitkan penilaian usaha pemuliharaan lautan. Pemuliharaan hidupan marin memerlukan banyak penyelidikan berterusan untuk menentukan arah aliran dan kaedah terbaik untuk menguruskan penuaian. Walau bagaimanapun, kejadian penurunan populasi ikan seperti ikan merah dan bass belang telah melantun semula disebabkan perubahan dalam kadar tangkapan dan sekatan saiz tuaian.

Tetapi apakah yang boleh saya lakukan untuk membantu dengan pemuliharaan lautan?

  1. Kongsikan pemerhatian dan pendapat anda. Organisasi yang berbeza cuba mempromosikan pemuliharaan hidupan marin. Sebagai contoh, Bonefish & Tarpon Trust meminta bantuan daripada pemancing semasa mereka cuba mempelajari tapak bersejarah pemijahan bonefish kerana kawasan ini mungkin masih digunakan. Atau, terdapat beberapa bengkel kerapu goliath bulan ini di Florida yang akan digunakan untuk mengukur pendapat umum tentang kemungkinan penuaian terhad. Kempen akar umbi boleh mempengaruhi dasar perikanan.
  2. Amalkan kaedah penjimatan air. Beri perhatian kepada bahan kimia dan nutrien yang berlebihan yang mungkin anda sumbangkan kepada kawasan tadahan air anda. Akhirnya sebahagian daripada air itu mungkin berakhir di lautan dan boleh memberi kesan buruk. Sebagai contoh, terdapat beberapa bukti bahawa kejadian air pasang merah, alga mekar semula jadi yang kadangkala boleh menjadi toksik, mungkin dikaitkan dengan larian nutrien daripada pelbagai guna tanah.
  3. Amalkan penuaian terpilih. Tangkap dan lepas memang bagus, tetapi sekali lagi, ikan sesuai dengan sedikit mentega dan secubit jus lemon. Penggunaan cangkuk bulatan membantu anda memutuskan ikan yang boleh dilepaskan, seperti ikan dewasa yang lebih besar bertelur, selepas foto pantas.

Kami menyukai lautan tetapi mungkin menerimanya dan keupayaan penimbalnya yang besar begitu sahaja. Kami sentiasa membuat penemuan baharu dan mempelajari pendekatan pemuliharaan lautan yang lebih baik. Dan jangan lupa, dana daripada lesen memancing dan pendaftaran bot juga digunakan untuk usaha pemuliharaan yang hebat.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *