Cara Merangkak dan Memancing Grub Ekor Kerinting

Ramai pemancing akan mengatakan bahawa jika mereka hanya mempunyai satu gewang untuk digunakan untuk bertahan dan menangkap ikan, ia akan menjadi jig dengan grub ekor kerinting.

Apa itu Curly Tail Grub?

Juga dirujuk sebagai jig ekor keriting, atau gewang memancing grub, grub ekor kerinting ialah gewang dengan badan plastik lembut bulat dan ekor melengkung nipis yang bergoyang apabila diambil. Badan kebanyakannya berusuk, tetapi mungkin licin. Ia biasanya mempunyai ekor tunggal, tetapi sesetengah versi mempunyai ekor berganda (atau “kembar”) yang bertentangan.

Istilah “grub ekor kerinting” secara amnya merujuk kepada gewang yang berbeza dari bawah satu inci hingga 3 inci panjang, tetapi versi yang lebih besar dihasilkan. Gewang plastik lembut ini banyak dipancing dengan jig kepala, tetapi ia juga boleh dipasang pada banyak mata kail dan jenis gewang lain, terutamanya sudu, pemusing dan umpan pemutar.

Perkara yang Anda Boleh Tangkap dengan Grub Ekor Kerinting

Senarai hampir tidak berkesudahan air tawar pemangsa dan ikan gamefish air masin boleh ditangkap pada grub ekor kerinting. Dalam air tawar, crappies, hinggap kuning, bluegills, dan pelbagai jenis sunfish lain mendahului senarai, tetapi largemouth dan smallmouth bass, walleye, trout, stripers, pike, dan pickerel juga merupakan tangkapan utama. Senarai dalam air masin adalah lebih hebat, di atasnya oleh bass berjalur dan menggelepar, tetapi termasuk seatrout, snook, bonefish, bluefish, croaker, spot, weakfish, kerapu dan ikan kerapu, dan pelbagai penghuni bawah.

Cara Merangkak Grub

Untuk hasil yang terbaik, dan untuk mendapatkan tindakan yang betul daripada masalah, adalah penting untuk memasangnya dengan betul. Apabila diikat dengan betul, badan hendaklah berbaring rata dan lurus, tidak bercantum atau berpusing, di sepanjang batang cangkuk, dengan kepala grub terletak di belakang kepala jig. Kebanyakan orang, termasuk saya sendiri, lebih suka mempunyai lengkungan ekor ke atas sejajar dengan lenturan cangkuk jig ke atas.

Bermula dengan bahagian tengah kepala, masukkan cangkuk melalui bahagian tengah grub, bawa mata keluar di lokasi yang membolehkan seluruh batang cangkuk ditutup.

Dalam semua memancing jig, sebaiknya gunakan berat paling ringan yang anda boleh untuk melontar dengan berkesan dan untuk mencapai tahap yang anda perlukan untuk memancing. Padankan saiz grub (panjang keseluruhan dan ketebalan badan) dengan saiz dan berat kepala jig. Versi yang lebih kecil, seperti grub 1 inci, adalah yang terbaik untuk spesies kecil seperti crappie dan perch, manakala versi 3 inci menghasilkan lebih baik untuk bass, walleye dan spesies yang lebih besar.

Cara Menggunakan Grub Ekor Kerinting

Terdapat dua kaedah untuk mendapatkan jig dengan grub ekor kerinting: berenang dan jigging. Trolling juga boleh dilakukan, tetapi penghantaran memberikan kawalan yang lebih baik ke atas kelajuan dan kedalaman.

Berenang adalah sangat mudah dan memerlukan pusingan perlahan dan stabil pemegang gelendong dengan hujung joran rendah. Kedutan sekali-sekala boleh disampaikan, tetapi kekalkan langkah perlahan.

Jigging mempunyai dua bentuk: cast-and-lift dan menjatuhkan menegak. Selepas tuang, biarkan jig jatuh ke bawah dan kemudian angkat hujung joran anda untuk melonjak jig dari bahagian bawah dan sedikit ke arah anda sambil juga mendapatkan garis kendur. Teruskan mengulangi apabila gewang itu kembali kepada anda. Pelbagaikan aksi dan kelajuan jigging.

Di lokasi yang lebih dalam, buka ikat jamin pada kekili anda dan biarkan jig jatuh ke bahagian bawah atau ke kedalaman tertentu, tutup ikat jamin dan pam hujung joran perlahan-lahan untuk membiarkan gewang terangkat dan jatuh. Kebanyakan serangan berlaku pada musim luruh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *