Cara Merangkak Cacing Plastik Gaya Texas

Umpan plastik lembut adalah salah satu pilihan tackle yang paling pelbagai untuk pemancing. Mereka bersilang dari air tawar ke air masin dan datang dalam semua bentuk, saiz, warna, gaya, dan juga, bau. Memandangkan alat ini boleh digunakan dalam pelbagai persekitaran untuk menyasarkan hampir mana-mana spesies ikan di planet ini, anda boleh bayangkan pemancing telah menguasai cara memasang cacing plastik untuk menampung hampir semua senario. Demi kesederhanaan, kami akan membincangkan salah satu teknik cacing plastik yang paling biasa: The Texas Rig.

Texas Rig dicirikan oleh sifat tanpa rumpai dan merupakan asas bagi banyak variasi teknik cacing plastik seperti pelantar pukulan jatuh atau pelantar Carolina. Jika anda ingin belajar cara memasang cacing plastik ala Texas, anda berada di tempat yang betul. Berikut ialah panduan cara cepat dalam tujuh langkah mudah.

Apa yang anda perlukan

  • Umpan plastik lembut
  • Cangkuk cacing mengimbangi

Cara Merangkak Cacing Plastik Gaya Texas

Mulakan dengan cangkuk anda sudah terikat dengan ketua atau barisan anda.

  1. Masukkan mata cangkuk ke dalam hujung cacing, menusuk dalam kira-kira seperempat inci.
  2. Keluar dari cangkuk melalui perut cacing.
  3. Tarik cangkuk sehingga hujung cacing sampai ke mata cangkuk.
  4. Pusingkan cangkuk 180 darjah supaya mata itu kini menghadap badan cacing.
  5. Langkah seterusnya adalah kritikal. Anda akan memasukkan hujung mata kail ke dalam cacing supaya hanya batang kail yang terdedah dan umpan dianggap tanpa rumpai. Matlamatnya adalah untuk memasukkan cangkuk ke bahagian kanan cacing supaya ia kelihatan lurus dan kelihatan semula jadi.
  6. Pegang cacing tegak, pada sisi cangkuk; bahagian bawah cangkuk adalah garis rujukan untuk kedudukan akhir cangkuk.
  7. Tembusi cacing sedikit di bawah garis rujukan, masukkan hujung cangkuk ke dalam perut dan bengkok ke atas ke arah hujung cacing.
  8. Pastikan cangkuk tertanam berhampiran tepi, tetapi tidak terdedah.

Jika cacing tidak lurus dengan sempurna, anda mungkin perlu melaraskan titik masuk cangkuk. Anda juga boleh menggunakan cangkuk cacing berwajaran atau meluncurkan pemberat pada garisan untuk menambah fleksibiliti dan kuasa tenggelam. Kaedah Texas berfungsi untuk memasang umpan plastik lembut dari semua gaya. Untuk melengkapkan Rig Texas anda, pastikan anda mengetahui beberapa simpulan garis ke cangkuk yang kukuh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *