cara menyusun kotak tackle

Apabila anda tahu cara mengatur kotak tackle dengan menggunakan sistem yang berdasarkan teknik yang anda gunakan dan spesies yang anda sasarkan, anda akan lebih bersedia dan bersedia untuk memasang semula talian anda dengan cepat apabila diperlukan.

Walaupun, sebelum mempertimbangkan cara terbaik untuk menyusun kotak peralatan, pastikan anda mempunyai kotak atau beg alat yang sesuai untuk jenis memancing yang anda lakukan. Sebagai contoh, jika anda belajar cara memancing dari tebing atau pantai, pertimbangkan beg tangan gaya beg galas yang membebaskan tangan anda untuk membawa pancing. Jika anda memancing dari bot atau kayak, anda perlu mencari beg atau kotak dengan dulang jernih yang berkunci dengan selamat (dulang kalis air adalah idea yang baik untuk pemancing kayak).

Petua Organisasi Tackle Mudah

Sebaik sahaja anda mempunyai sistem organisasi alat pancing keseluruhan terbaik (sama ada kotak peralatan, beg peralatan atau beg gaya beg galas), ikuti beberapa langkah mudah untuk mengetahui cara mengatur kotak peralatan.

1. Susun mengikut spesies

Salah satu idea penyimpanan peralatan memancing yang paling asas ialah mengumpulkan semua peralatan yang akan anda gunakan untuk spesies tertentu bersama-sama. Sebagai contoh, anda boleh menyimpan semua umpan engkol anda untuk bass largemouth dalam satu dulang. Pelabelan setiap dulang sentiasa membantu juga. Dengan cara ini, anda boleh dengan cepat merebut semua gewang bass anda berdasarkan label seperti, “largemouth bass – crankbaits”.

2. Gunakan pembahagi boleh laras

Jika dulang tackle anda mempunyai pembahagi boleh laras, gunakannya untuk memadankan saiz gewang dan memaksimumkan jumlah ruang simpanan anda.

3. Asingkan umpan plastik lembut

Simpan semua umpan plastik lembut anda dipisahkan, biarkan ia dalam pembungkusan asal jika boleh. Gunakan pengikat umpan lembut untuk mengekalkannya dalam bentuk asalnya. Elakkan mencampurkan pelbagai jenama, jenis atau warna umpan plastik lembut kerana ia selalunya boleh cair atau berdarah bersama-sama. Jika anda mahukan maklumat lanjut tentang perkara ini, cari panduan peralatan memancing atau video yang merangkumi cara menyimpan umpan plastik lembut.

4. Gunakan dulang kecil untuk cangkuk dan tangkai kecil

Gunakan dulang atau petak kecil untuk cangkuk, pemberat, pelampung dan lain-lain jenis tackle terminal kecil.

5.Gunakan poket hadapan untuk menyimpan playar dan barang yang lebih besar

Gunakan poket hadapan atau petak besar untuk menyimpan alatan seperti playar, pemotong talian dan penyahkait.

6. Simpan garisan di dalam poket sisi

Simpan gelendong bahan perambut atau tali pancing di dalam poket sisi atau gunakan beg berasingan yang lebih kecil untuk gelendong pancing tambahan anda.

Sekarang setelah anda mengetahui tentang cara terbaik untuk mengatur kotak peralatan, anda mungkin ingin mendapatkan idea untuk mengatur peralatan memancing di garaj (yang merupakan subjek yang sama sekali berbeza). Kemudian, uji semua kemahiran organisasi anda dengan membeli lesen memancing anda dan turun ke atas air untuk menangkap beberapa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *