Cara Menyediakan Bot Anda

Jika anda belum mempunyai rancangan taufan bot, jangan panik, persediaan taufan bot pada musim ini adalah penting. Terdapat beberapa petua praktikal tentang cara menyediakan bot anda untuk menghadapi taufan dan selamat semasa bersiap menghadapi cuaca buruk. Berikut ialah senarai persediaan taufan dengan petua daripada pakar untuk membantu anda mengusahakan rancangan taufan bot anda:

1. Ketahui Liputan Anda

Fahami polisi insurans anda dan kontrak marina anda supaya anda tahu cara menyediakan bot anda. mengikut Marin Baratpolisi anda mungkin membayar sehingga 50 peratus daripada kos mengangkut atau mengalihkan bot anda sebelum taufan. Sesetengah marina memerlukan anda mengangkut bot anda sebelum ribut untuk melindungi bot anda dan marina.

2. Sediakan Bot untuk Taufan

Simpan bot anda ke darat di atas tanah tinggi. Kajian oleh MIT selepas Taufan Gloria mendapati bahawa bot yang disimpan di darat jauh lebih berkemungkinan terselamat tanpa cedera berbanding bot yang disimpan di dalam air. Seperti yang dinyatakan di Bot ASSesetengah bot amat terdedah, terutamanya bot terbuka kecil dengan papan bebas rendah yang berkemungkinan dibanjiri oleh hujan lebat.

3. Jika Perlu, Moor Bijak

Jika moor akhirnya menjadi sebahagian daripada pelan taufan bot, cuba letakkannya di kawasan dengan jumlah pengambilan paling sedikit, di mana ombak mempunyai jarak terkecil untuk dibina. Terusan adalah ideal, kerana garisan boleh dijalankan dari kedua-dua belah pihak supaya bot tidak bertembung dengan dok. Ingat bahawa angin akan berpusing semasa ribut berlalu, jadi pastikan bot anda dilindungi dari pelbagai sudut angin. “Lubang taufan” memberikan perlindungan kerana ia tertutup sepenuhnya.

4. Selamatkan Bot Anda di Treler

Sangat penting untuk mempelajari cara mengamankan bot di atas treler semasa musim taufan, mengalihkan bot di atas treler berdekatan dengan rumah anda. Beratkan mereka. Ikat dengan selamat pada treler dan gunakan ikatan untuk melabuhkan treler ke tanah atau rumah. Biarkan udara keluar dari tayar treler.

5. Labuhkan Bot Anda di Pelabuhan Terlindung

Bahagian bawah harus membenarkan pegangan sauh yang baik. Satu kelebihan untuk berlabuh ialah bot lebih mudah bertindak balas terhadap perubahan angin dan air tanpa menabrak dok atau bot lain berbanding ketika ditambat. Sauh berat dan tambahan diperlukan untuk pilihan ini dan garisan yang mencukupi harus ada di tangan untuk membenarkan skop sekurang-kurangnya 10:1 untuk setiap sauh.

5. Kekal Berwaspada

Dapatkan maklumat tempatan terkini tentang negeri anda dan semak senarai persediaan taufan anda semasa menjejaki taufan yang akan datang.

Bruna Carincotte

Bruna Carincotte

Bruna Carincotte membawa kepada RBFF pengalaman antarabangsa yang luas dalam pemasaran, komunikasi dan perhubungan awam. Berasal dari Brazil, dan fasih berbahasa Portugis, Sepanyol dan Inggeris, Bruna mempunyai pengalaman selama 13 tahun dalam komunikasi, dengan kemahiran pengurusan projek yang berkaitan dibangunkan di Amerika Latin, Eropah dan Amerika Utara.
Bruna kini menyelia perhubungan awam dan strategi media sosial, serta pembangunan kandungan untuk saluran media sosial RBFF dan ia Take Me Fishing™ | Kempen jenama Vamos a Pescar™.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *