Cara Mengikat Simpul Albright: Jalinan kepada Fluorokarbon

Jika anda perlu menyertai dua jenis garisan yang berbeza atau dua garisan diameter yang berbeza, simpulan Albright dianggap oleh ramai sebagai salah satu simpulan memancing air masin terbaik yang boleh anda gunakan.

Albright ialah simpulan yang baik untuk digunakan semasa mengikat perambut pada garisan kerana ia merupakan jalinan yang kuat kepada simpulan fluorokarbon. Apabila anda belajar cara mengikat simpulan memancing, seperti Albright, perhatikan setiap langkah dengan teliti.

Ikuti tujuh langkah ini untuk mengetahui cara mengikat simpulan Albright:

  1. Bentuk gelung dalam perambut fluorokarbon dan bengkokkan hujung gelung fluorokarbon sedikit ke luar. Suapkan hujung teg jalinan ke bawah melalui gelung.
  2. Pegang gelung fluorokarbon bersama-sama sambil membawa hujung tag jalinan kembali ke atas gelung.
  3. Buat sepuluh hingga dua belas lilitan dari kiri ke kanan dengan jalinan, lilitkan ketiga-tiga helai dan berhati-hati untuk meletakkan lilitan dengan ketat dan kemas di sebelah satu sama lain. Suapkan tag keluar dari gelung fluorokarbon ke arah yang sama ketika ia memasukinya.
  4. Tarik perlahan pada gelung untuk mengetatkannya sambil menggelongsorkan pembalut ke arah penghujung gelung. Ketatkan gelung dengan menarik kedua-dua garisan berdiri dan tag garisan nipis, pastikan lilitan tidak melepasi hujung gelung.
  5. Selepas menggerakkan gegelung ke hujung, tarik tag kecil untuk memastikan gegelung di tempatnya. Tarik bahagian berdiri kecil, dan kemudian tarik hujung tag semula.
  6. Sebagai langkah pilihan, anda boleh mengunci lagi simpulan Albright (jalin kepada fluorokarbon), dan bukannya memangkas hujung tag, anda boleh membentuk halangan separuh pusingan tiga dan mengetatkannya dengan menarik ke arah gelung.
  7. Uji simpulan dan potong tag.

Dari sana, ia hanya perlu mengikat simpulan Albright (jalin ke fluorokarbon) beberapa kali supaya anda boleh mengikatnya dengan cepat di atas air.

Satu petua yang perlu diingat ialah berlatih simpul memancing anda di rumah beberapa kali sebelum mengikatnya semasa memancing. Anda sering tergesa-gesa untuk mengikat simpulan semasa memancing, jadi sebaiknya anda belajar cara mengikatnya dengan yakin di rumah terlebih dahulu.

Selepas menggunakan simpulan ini di atas air, anda perlu membuat pertimbangan anda sendiri sama ada anda merasakan ia adalah simpulan pancing air masin yang terbaik untuk menyambungkan dua garisan diameter yang berbeza.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *