Cara Menghentikan Dachshund Anda Daripada Berundur Daripada Abah-abah Mereka

Jika anda memiliki Dahcshund, kemungkinan besar anda telah mengalami perkara ini sekurang-kurangnya sekali:

 1. Anda membawa Dachshund anda berjalan-jalan dan tiba-tiba mereka berhenti di landasan mereka dan enggan meneruskan
 2. Anda perlahan-lahan, dan kemudian mungkin lebih tegas, tarik tali untuk menggalakkan mereka meneruskan
 3. Dacshund anda menahan tekanan ini dan menarik ke belakang pada abah-abah
 4. Dachshund anda menarik dan menggeliat sehingga mereka berundur dari tali pinggangnya

Ia adalah situasi yang paling mengecewakan dan paling menakutkan (Dacshund anda boleh terserempak dengan lalu lintas atau melarikan diri. Ya!)

Saya telah memiliki Dahchshunds selama hampir 20 tahun dan telah melihat banyak Dachshunds dari kelab kami keluar dari abah-abah mereka.

Dalam artikel ini, saya akan menerangkan sebab ini mungkin berlaku dan memberitahu anda perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya.

Mengapa Anjing Saya Berundur dari Abah-abahnya?

Abah-abah anjing direka bentuk untuk anjing berjalan di sebelah, atau di hadapan, dan pemilik tanpa tekanan dari tali (jika anjing anda berjalan dengan tali longgar) atau tekanan ke arah belakang anjing (jika anjing anda berada di hadapan anda dan menarik).

Jika anda berada dalam situasi di mana anda berada di hadapan Dachshund anda dan anjing anda menarik, tekanan menjadi bertentangan dengan apa yang dimaksudkan – tekanan ke hadapan.

Apabila ini berlaku, Dachshund anda boleh berundur daripada abah-abah mereka dengan mudah.

Beberapa sebab Dachshund anda boleh menarik ke belakang pada tali dan abah adalah:

 • Dachshund anda tidak suka terikat
 • Abah-abah tidak selesa atau berasa pelik kepada anjing anda
 • Dachshund anda gementar atau takut dan berasa tidak selesa untuk meneruskan perjalanan
 • Dahcshund anda letih dan memberi isyarat bahawa mereka mahu berhenti dan kembali ke rumah

Penyelesaian untuk menghentikan Dachshund anda daripada berundur daripada abah-abah adalah lebih banyak latihan, mencari abah-abah yang berbeza, atau kedua-duanya.

Mengapa Tidak Hanya Gunakan Kolar Daripada Abah-abah?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda tidak sepatutnya menggunakan kolar untuk Dahcshund anda dan bukannya abah-abah?

Baiklah, pertama, menggunakan kolar tidak akan menghalang Dachshund anda secara automatik daripada terlepas daripada tali.

Kolar pemasangan yang betul sepatutnya hilang cukup sehingga anjing boleh menarik keluar daripadanya jika mereka terperangkap pada sesuatu (anda sepatutnya boleh menyelitkan dua jari di bawah kolar).

Bilik tambahan ini boleh membenarkan Dachshund anda tergelincir keluar dari kolar, terutamanya jika ia menarik dengan kuat.

Kedua, abah-abah adalah lebih selamat untuk Dahchsund.

Secara ringkasnya:

 • Kolar memberi tekanan pada kerongkong anjing anda jika ia menarik, meningkatkan risiko trakea runtuh atau kecederaan leher yang lain.
 • Abah-abah lebih sama mengagihkan tekanan ke dada anjing supaya semua tekanan tidak tertumpu pada satu tempat
 • Tekanan pada leher boleh mencederakan tulang belakang (dan Dachshunds sudah terdedah kepada masalah tulang belakang)

Untuk maklumat lanjut, sila baca artikel saya tentang sebab abah-abah adalah lebih selamat daripada kolar untuk Dachshund.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, menukar kepada kolar tidak semestinya akan menjadi lebih selesa untuk Dahcshund anda dan ia tidak akan menyelesaikan sebarang isu tingkah laku atau ketakutan yang mendasari.

Cara Memilih Harness Bukti Escape untuk Dachshund Anda

Terdapat beberapa perkara yang perlu dicari, dan perlu diberi perhatian, apabila memilih abah-abah anjing kalis melarikan diri untuk Dachshund anda.

Apa yang perlu dicari:

 • Bahan berkualiti tinggi – jadi tali tidak putus akibat tekanan dan gesper tidak rosak
 • Tali selamat – lebih daripada satu tali belakang atau tali yang lebih lebar
 • Kesesuaian yang betul – idealnya, selesa tetapi tidak terlalu ketat

Perkara yang perlu dielakkan:

 • Abah-abah dengan “pinggan dada” lebar atau tali di antara kaki – ia boleh menjadi terlalu lebar dan menyebabkan lecet atau luka pada bahagian dalam kaki Dahchsund anda
 • Tiada abah-abah tarik – ini bertujuan untuk anjing berhenti menarik dalam gerakan ke hadapan dan boleh tergelincir jika anjing menarik ke belakang

Pemilik Mengesyorkan Escape Proof Dachshund Harnesses

Pendedahan: Beberapa pautan dalam artikel ini ialah pautan gabungan (Amazon Associate atau program lain yang kami sertai). Sebagai ahli gabungan, saya mendapat komisen kecil daripada pembelian yang layak.

Walaupun saya tidak dapat menjamin abah-abah ini juga akan berfungsi untuk semua Dahchsund sepanjang masa, ini adalah abah-abah yang saya tahu akan sangat sukar untuk anjing anda terlepas.

Saya tahu ini kerana saya telah mencubanya dan/atau kerana orang yang mempunyai Dachshunds artis melarikan diri telah mengesyorkannya kepada saya.

Tali Bendera Ruffwear

The Tali Bendera Ruffwear mempunyai tali belakang tambahan yang kebanyakan abah-abah anjing tidak mempunyai.

Tali tambahan ini sesuai dengan Dahcshunds saya di bahagian sangkar rusuk di mana ia mula mengecil.

Ini bermakna bahawa tali adalah lebih kecil daripada bahagian terluas rusuk jadi jika Dahchsund menarik ke belakang, mereka benar-benar tidak akan dapat menyelitkan sangkar rusuk mereka melalui gelung itu.

Beli Ruffwear Flagline Harness DI SINI.

Satu nota penting walaupun!

Anda akan perasan Dahchshunds saya cergas jadi bentuk badan mereka seperti anjing berdada dalam sepatutnya – perut mengecil ke arah belakang di belakang sangkar rusuk.

Jika Dachshund anda lebih tebal dan lebih berbentuk tiub, besar kemungkinan tali belakang akan lebih dekat dengan diameter lilitan sangkar rusuk maksimum.

Ini boleh memudahkan Dahchsund anda untuk berundur daripada abah-abah tetapi, pada pendapat saya, ia masih tidak mungkin.

Dua tali dada masih lebih selamat daripada satu.

Harness Peluk-a-Anjing oleh Dachshund Delights

The Tali pinggang peluk-a-Anjing daripada Dachshund Delights adalah apa yang dipanggil abah-abah gaya vest.

Dengan abah-abah ini, talinya lebih lebar daripada abah-abah tradisional.

Tali yang lebih lebar di leher ini mengedarkan dan memberi tekanan dengan lebih lancar.

Anjing Berkelakuan Baik Terlepas Tali di Jejak

Panel belakang yang lebih lebar dan tali dada menjadikannya lebih sukar bagi Dachshund untuk berundur.

Cara Menghentikan Dachshund Anda Daripada Berundur daripada Harness

Menggunakan abah-abah yang lebih selamat dan lebih sesuai boleh membantu secara fizikal menghalang Dachshund anda daripada berundur daripada abah-abah mereka tetapi ia tidak akan menyelesaikan isu asas (melainkan satu-satunya isu ialah Dahcshund anda mendapati abah-abah mereka sebelum ini tidak selesa)

Itu akan mengambil penyiasatan – benar-benar memerhati, dan berunding dengan jurulatih anjing jika perlu untuk mengetahui apa yang menyebabkan Dahchsund anda melakukannya – dan latihan.

Seperti yang diserlahkan di atas, terdapat beberapa sebab anjing anda mungkin cuba berundur dari abah-abah mereka.

Salah satu sebabnya ialah Dahchsund anda tidak suka berada di tali.

Mungkin mereka adalah penyelamat dan tidak berjalan dengan tali sebelum ini.

Mungkin Dachshund anda adalah anak anjing dan tidak biasa dengan perasaan terikat pada sesuatu (anda) dengan tali.

Walau apa pun, anda mungkin perlu mengundur dan mengajar Dachshund anda supaya selesa berjalan menggunakan tali pinggang dan tali.

Dachshund anda mungkin berhenti berjalan dan menarik ke belakang pada tali kerana mereka gugup atau takut.

Mungkin bukan Dachshund anda membenci, atau tidak tahu bagaimana, berjalan di atas tali.

Sebaliknya, punca rintangan anjing anda mungkin kerana mereka tidak pasti dengan persekitaran mereka dan takut dengan apa yang ada di sekelilingnya.

Jika anda fikir ini berlaku, anda mungkin perlu bekerja pada sosialisasi (ia lebih daripada sekadar pendedahan kepada anjing dan orang lain) dan meningkatkan keyakinan anjing anda.

Jika Dachshund anda mempunyai berat badan berlebihan, tidak biasa bersenam secara teratur, atau anak anjing muda yang diminta berjalan terlalu jauh terlalu awal, Dchshund anda mungkin berhenti dan cuba melepaskan tali pinggangnya sebagai cara untuk memberitahu bahawa mereka letih dan nak balik rumah.

Walaupun ini tidak dapat diselesaikan dengan latihan ketaatan atau membina keyakinan mereka, jadual “latihan” untuk meningkatkan kecergasan anjing anda boleh membantu (dengan kata lain, mulakan dengan berjalan lebih perlahan dan membina).

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Dachshund Anda Berundur daripada Abah-abahnya

Kadangkala, walaupun anda telah berusaha sebaik mungkin, Dachshuund anda mungkin tergelincir daripada abah-abahnya.

Saat itu apabila anda menyedari Dachshund anda tidak lagi melekat pada anda dan boleh melarikan diri untuk sesat atau dilanggar kereta adalah menakutkan.

Jadi apa yang boleh anda lakukan?

Jika Dachshund anda adalah artis excape, anda perlu memastikan ID Dachshund anda dikemas kini sebelum anda meninggalkan rumah.

Pertimbangkan untuk melampirkan pengenalan ini pada kolar (tetapi bukan tali) dan bukannya abah-abah supaya anjing anda akan tetap memakainya walaupun ia berundur dari abah-abah.

Dengan cara itu, jika Dachshund anda lari daripada orang yang mendapati anjing anda akan dapat menghubungi anda.

Kedua – walaupun ia mungkin mencabar – jangan panik.

Jangan cuba mengejar atau merebut Dachshund anda dengan cepat. Ini mungkin mengejutkan mereka dan menyebabkan mereka lari daripada anda.

Sebaliknya, cuba berlari melepasi mereka. Kemungkinan naluri mangsa semula jadi Dachshund anda akan muncul dan mereka akan mengikuti anda, menganggap ia permainan yang menyeronokkan.

Anda boleh mereka berjongkok, biarkan anjing anda berlari ke dalam pelukan anda, dan berikan mereka banyak pujian dengan suara gembira.

Membawa hadiah untuk merasuah Dahcshund anda kepada anda juga boleh membantu mendekatkan mereka untuk mendapatkannya.

Jika yang paling teruk berlaku dan Dachshund anda hilang, ikuti petua ini untuk membantu membawa pulang anjing anda yang hilang.

Pemikiran Akhir tentang Pelarian Abah Anjing

Ia boleh menakutkan dan berbahaya jika Dachshund anda berundur daripada abah-abah mereka.

Penyelesaian terpantas untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku adalah dengan membeli anjing anda abah-abah yang lebih selamat.

Tetapi jangan berhenti di situ.

Jika Dahcshund anda terus mencuba dan mencari abah-abah, cuba dan ketahui sebabnya.

Ia mungkin disebabkan oleh ketakutan atau fakta bahawa anjing anda tidak pernah dilatih dengan betul untuk berjalan di atas tali.

Jika anda nampaknya tidak dapat menghalang Dachshund anda daripada berhenti berjalan dan berundur ke belakang, pertimbangkan untuk berunding dengan jurulatih anjing atau pakar tingkah laku haiwan yang boleh membantu anda mendapatkan punca masalah dan mencadangkan penyelesaian.

Cara Menghalang Dachshund Anda daripada Tergelincir daripada Abah-abahnya

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *