Cara Menggunakan Perangkap Ikan Umpan untuk Memancing Air Masin

Tinggal di kawasan pantai di sungai pasang surut, saya amat menghargai keupayaan untuk menggunakan perangkap ikan umpan untuk menangkap umpan hidup, menggunakan umpan itu untuk menangkap pelbagai spesies ikan, kemudian mengitar semula bangkai ikan tersebut untuk menangkap lebih banyak umpan dan/atau untuk menangkap ketam biru, yang kemudian saya makan atau juga digunakan untuk menangkap lebih banyak umpan atau ikan buruan. Ia merupakan penggunaan dan penggunaan semula sumber yang sangat baik dan bersimbiosis, dan ia bermula dengan perangkap.

1. Perangkap ikan

Walaupun saya terutamanya menggunakan gewang untuk melontar semasa memancing di pantai untuk ikan belang, ikan merah, ikan belang, ikan biru dan spesies lain, saya telah menemui kejayaan terutamanya menggunakan umpan hidup di bawah gabus meletus untuk menangkap ikan merah dan seatrout. Jadi, selama sedekad sejak saya berpindah dari pergunungan ke pantai Virginia, saya memasang perangkap ikan umpan dari musim bunga hingga lewat musim luruh. Kadang-kadang dua tiga.

2. Menangkap Umpan

Saya mula memasang perangkap belut untuk menangkap belut. Perangkap belut bersalut nilon dan segi empat tepat, berukuran 24 x 10 x 10” dengan satu pintu masuk bulat di hujung bukan penutup.

Saya mula menangkap ikan umpan menggunakan perangkap corong dawai standard, jenis yang dijual sebagai perangkap ikan kecil yang mempunyai pintu masuk kon kecil di kedua-dua hujung dan mempunyai bahagian yang sepadan dengan klip itu bersama-sama. Ikan kecil yang ditangkap ini – ikan bunuh atau mumi – cukup baik, sama ada berumpan atau tidak berumpan.

Spesies ikan yang lebih besar, termasuk ikan kecil terbesar, tidak banyak memasuki perangkap kecil ini. Saya melalui kira-kira tiga kali setahun kerana berkarat, dan akhirnya berhenti menggunakannya, walaupun berkarat tidak akan menjadi masalah dalam air tawar.

Dengan perangkap belut kadang-kadang menangkap belut, tetapi juga menangkap mumi, saya beralih kepada itu untuk ikan umpan yang lebih kecil. Kemudian, saya juga menggunakan perangkap ikan umpan segi empat sama: nilon bersalut dalam konfigurasi 24 x 24 x 12” dengan empat pintu masuk sisi segi empat tepat. Ini menangkap ikan kecil yang lebih besar, spot, pinfish, babi, hinggap perak, pelbagai jenis umpan dan belut. Belut boleh terlepas, jadi apabila saya mengangkat perangkap dengan belut, saya segera mengeluarkannya.

Perangkap ikan umpan persegi juga menangkap ketam. Memandangkan saya telah mendedikasikan perangkap ketam yang besar (yang tidak menangkap umpan kerana saiz anyaman nilon bersalut), saya tidak menggunakan perangkap ikan umpan empat segi khusus untuk menangkap ketam. Apabila diumpan, perangkap segi empat itu akan menarik banyak ketam dan juga ikan umpan, tetapi apabila saya tidak mengumpannya, saya biasanya mengelak dari ketam dan hanya menangkap ikan umpan.

Saya menggunakan kedua-dua perangkap belut dan perangkap ikan umpan persegi secara serentak, dan akan mengumpan atau tidak mengumpan mereka mengikut jumlah dan jenis ikan umpan yang saya sudah ada atau jangkakan perlukan.

Satu nota amaran: semak peraturan negeri anda kerana ia terpakai untuk mengumpul dan menggunakan umpan, dan spesies yang mungkin anda tangkap yang mesti dilepaskan untuk saiz atau sebab lain. Dan pastikan anda mempunyai lesen memancing.

3. Umpan Dengan Apa

Kadangkala perangkap akan menangkap ikan umpan tanpa menggunakan umpan. Kadang-kadang mereka tidak akan menangkap apa-apa untuk seketika melainkan diumpan. Untuk pengeluaran yang lebih besar, keseluruhan ikan atau bangkai ikan berfungsi dengan baik sebagai umpan perangkap. Menhaden dan ikan biru kecil adalah keseluruhan yang baik; bangkai ikan biru dan trout juga berfungsi dengan baik, tetapi ikan lain sudah tentu boleh diterima.

Dalam keadaan secubit, atau tanpa sebarang bangkai atau umpan semula jadi yang disimpan untuk digunakan, saya mungkin meletakkan tin makanan kucing dalam perangkap. Bahagian sisa ketam yang dimasak dan kerang lain juga berfungsi untuk menangkap ikan kecil.

4. Penempatan dan Pembelian

Saya menggunakan perangkap di dok saya di mana terdapat aliran arus yang baik. Perangkap belut diletakkan di bawah dok, sebaik-baiknya di sebelah cerucuk. Perangkap ikan umpan segi empat sama keluar dan jauh dari dok beberapa kaki, dengan satu sisi menghadap arus (tidak bersudut kepadanya). Saya tidak perlu meletakkan perangkap di tempat lain, tetapi saya mempunyai rakan yang sangat mahir menangkap ikan kecil dengan perangkap ikan kecil dengan meninggalkannya semalaman di longkang kecil berhampiran jalan yang boleh diakses.

Terdapat pelbagai jenis perangkap umpan pancing yang tersedia, termasuk beberapa untuk udang dan untuk jenis ikan umpan tertentu. Membeli perangkap dalam talian mungkin berfungsi jika anda mempunyai idea yang jelas tentang perkara yang anda mahukan, tetapi saya lebih suka membeli perangkap yang saya boleh lihat dan lihat kualitinya, memberi perhatian khusus sama ada ia bersalut nilon, yang tahan lebih lama, dan bagaimana umpan yang ditangkap akan dikeluarkan. Beberapa perangkap belut, misalnya, mempunyai bukaan kecil di bahagian atas, yang tidak semudah dikosongkan seperti yang mempunyai pintu depan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *