Cara Menggunakan Auger Ais untuk Memancing Air Keras

Jika anda baru bermula dalam memancing ais, anda harus tahu bahawa semuanya bermula dengan lubang pada ais, dan terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Saya telah memotong lubang ais dengan spud, gerimit tangan, gerimit gas dan gergaji. Dalam sesetengah persekitaran utara, yang terakhir adalah cara yang baik untuk pergi, menggunakan gergaji berbilah panjang di atas ais tebal untuk memotong lubang pancing segi empat tepat yang besar. Spud boleh melakukan kerja pada ais nipis, tetapi semakin tebal ais semakin sukar digunakan spud, ditambah pula dengan bahagian yang agak bergerigi dan banyak kesan berdebar pada pergelangan tangan, lengan dan bahu.

Kebanyakan pemancing ais, dan pastinya mereka yang gemar, menggunakan gerimit, sama ada manual atau berkuasa, yang kedua digemari di tasik paling utara di mana ais boleh menjadi sangat tebal. Gerimit yang dipacu oleh gas adalah utama, tetapi gerimit berkuasa bateri juga menjadi pilihan.

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk mempelajari cara menggunakan gerimit ais, dan faedah pemotongan lubang yang tepat pada masanya, banyak dan kemas adalah jelas.

Penggunaan Umum

 • Jika anda baru dalam memancing ais, cara terbaik untuk mempelajari cara menggunakan penggali ais (dengan mengandaikan bahawa anda tidak mempunyai rakan memancing ais atau saudara yang telah membenarkan anda mengendalikannya) adalah dengan membaca manual terlebih dahulu, ikut arahan, dan beri perhatian khusus kepada arahan tentang cara berdiri semasa menggunakan gerimit.
 • Jarakkan kaki anda selebar bahu, dan berdiri tegak, tanpa membongkok secara berlebihan.
 • Tapak but yang baik, dan/atau cleat atau pencengkam ais, akan membantu anda berdiri teguh di atas ais.
 • Pastikan bilah tajam, dan sediakan set ganti untuk digunakan jika yang semasa menjadi kusam.
 • Sentiasa tutup bilah apabila gerimit tidak digunakan, dan simpannya supaya ia tidak terletak di atas salji, yang akan membeku pada bilah dan menjadikannya kurang berkesan.

Auger Manual

 • Gunakan saiz bilah yang sesuai untuk kuari anda. Jika itu ikan panfish dan trout bertubuh kecil, walleye dan pickerel, anda akan menghargai penggunaan pisau 6 inci yang lebih mudah berbanding 8 inci. Jika ia hanya panfish, 4-inci mungkin boleh digunakan, dan anda akan mendapati ia lebih mudah digunakan, selain anda boleh menggerudi lebih banyak lubang tanpa keletihan.
 • Bilangan lubang yang anda sanggup atau mampu gerudi akan ditentukan oleh saiz bilah (lebih banyak usaha untuk bilah yang lebih besar) dan ketebalan ais (lebih banyak usaha untuk ais yang lebih tebal).
 • Tangan atas anda mengekalkan auger di tempatnya dan harus kekal di tempatnya manakala tangan bawah anda memusingkan bilah. Elakkan bergoyang lebar.
 • Gariskan gerimit dengan ais setegak yang mungkin untuk mengelakkan pemotongan lubang bersudut.

Power Augers

 • Power augers cemerlang dalam memotong ais tebal, membuat lubang besar (untuk kuari yang lebih besar), dan membuat banyak lubang. Memandangkan daya kilas bukan masalah dengan gerimit kuasa seperti halnya dengan yang manual, anda boleh melakukan lebih banyak lagi.
 • Gunakan gerimit kuasa jika anda mahu atau perlu banyak bergerak. Beginilah cara anda mencari ikan, berbanding dengan menggerudi lubang dan menunggu ikan menemui anda.
 • Mengatasi goyah semasa anda memulakan lubang dengan gerimit kuasa boleh menjadi tugas yang sukar. Apa yang membantu di sini ialah bilah tajam, hujung bilah yang menggigit ais dengan cepat dan ringan.
 • Gerimit kuasa mempunyai kecenderungan untuk mengeluarkan banyak lumpur dan air selepas ia menembusi, jadi pastikan anda memakai but kalis air yang tinggi.
 • Pada permulaan musim, gunakan gas segar, sebaik-baiknya bebas etanol, dalam auger berkuasa gas, untuk meminimumkan isu permulaan.

Dengan petua penggali ais ini anda sudah bersedia untuk bermula, dengan mengandaikan, sudah tentu, anda sudah mempunyai lesen memancing anda.

ais-gerimit-(1).jpg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *