Cara Mengetahui Tentang Tasik Memancing Bandar Berhampiran Saya

Sebagai seseorang yang dibesarkan di kawasan bandar dan memupuk minat sepanjang hayat dalam memancing, saya boleh berhubung dengan seseorang yang bertanya “bagaimana saya boleh mencari tasik nelayan bandar berhampiran saya?” Dalam kes saya, dilahirkan dan dibesarkan di New York City, terdapat badan air terhad yang mengandungi ikan semasa saya masih muda, dan Sungai Hudson ketika itu sangat tercemar sehingga anda tidak mahu berada berdekatan dengannya. Apabila saya sudah cukup dewasa untuk mengembara sendiri, saya pergi ke sistem takungan dan sungai yang saling bersambung yang besar yang membentuk sistem bekalan air di bandar itu, dan menemui banyak spesies untuk membangkitkan selera saya untuk memancing.

Jadi, jika anda bertanya kepada diri sendiri jika terdapat tasik nelayan bandar berhampiran saya, atau, dalam hal ini, sebarang peluang untuk memancing bandar berhampiran saya, anda perlu meneruskan beberapa jalan penyelidikan untuk mengetahui badan air yang wujud, di mana untuk mengaksesnya , jenis ikan yang terkandung di dalamnya, dan cara memancing di lokasi tersebut.

1. Hadiri Pertunjukan Sukan/Memancing Luar Tempatan

Pertunjukan sukan luar dan pertunjukan bot diadakan pada pelbagai masa dalam setahun, tetapi terutamanya pada musim sejuk di dalam dan sekitar pusat penduduk utama. Hadiri satu dan fokus pada pempamer dan seminar yang mempunyai maklumat (berbanding dengan produk atau perkhidmatan untuk dijual). Contohnya termasuk gerai yang dikendalikan oleh wakil jabatan ikan dan permainan negeri atau organisasi berorientasikan rekreasi tempatan seperti kumpulan memancing, berperahu atau kayuh.

2. Sertai Kelab Memancing/Luar Tempatan

Cari kelab nelayan tempatan yang memberi penekanan kepada keluarga dan pendidikan bersama (berbanding dengan hanya atau terutamanya tentang mengadakan pertandingan/kejohanan). Ia amat baik jika mereka mengeluarkan surat berita secara berkala, menganjurkan tapak web bermaklumat dan mengadakan pertemuan tetap dengan penceramah jemputan pengajaran.

3. Hubungi Agensi Sumber Asli Negeri Anda

Terutamanya pejabat wilayah untuk kawasan anda. Lihat jika mereka mempunyai senarai tapak memancing bandar. Mungkin penerbitan negeri mereka, jika ada, telah menerbitkan artikel tentang perikanan bandar, tasik nelayan awam, kolam pancing berstok, dan seumpamanya.

4. Lawati Kedai Umpan & Tackle Tempatan

Jika terdapat peruncit tempatan yang menjual peralatan memancing, anda mesti melawatinya, menyemak tapak web mereka (jika mereka mempunyai satu) dan mempelajari perkara yang anda boleh daripada pekerja mereka. Peruncit nelayan bandar yang lebih besar mungkin menganjurkan seminar secara berkala mengenai topik memancing tempatan. Mereka mungkin sumber terbaik maklumat tempatan anda.

5. Cari Mentor

Keluarga saya tidak memancing, dan saya tidak mempunyai mentor dewasa, jadi saya tahu bahawa anda boleh mempelajari perkara yang anda perlukan sendiri. Tetapi jika anda mengenali seseorang yang memancing di kawasan bandar anda, lihat jika mereka bersedia untuk membantu mendidik anda. Ramai pemancing tidak mahu mendedahkan hotspot atau helah peribadi mereka, jadi berhati-hati tentang keperluan untuk mengekalkan keyakinan.

6. Baca Semua Yang Anda Boleh Yang Berkaitan Setempat

Lihat melalui kedai buku tempatan, kedai tackle dan gerai pameran sukan untuk mendapatkan risalah, buku kecil atau panduan yang memperincikan peluang memancing di kawasan anda. Walaupun mereka sudah ketinggalan zaman, masih ada perkara yang berfaedah untuk diperoleh daripada mereka. Cari di tempat lain, termasuk perpustakaan tempatan atau majalah lama anda, untuk mendapatkan maklumat topikal dan lakukan carian di bahagian sukan (bahagian luar jika ada) akhbar anda untuk artikel yang diterbitkan sebelum ini tentang memancing tempatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *