Cara Mengelakkan Lesen Memancing Yang Digantung

Jika anda gemar memancing, lesen memancing yang digantung boleh memudaratkan. Kekalkan keghairahan dan keistimewaan anda di atas air aktif dengan berhati-hati tentang cara anda mungkin kehilangannya.

Jika lesen memancing anda dibatalkan bermakna anda tidak boleh pergi memancing, walaupun pada hujung minggu memancing percuma. Walaupun setiap negeri mempunyai undang-undang dan peraturan yang berbeza, lihat beberapa contoh perkara yang perlu anda lakukan supaya anda boleh terus terpengaruh.

  • Patuhi semua undang-undang dan peraturan perikanan negeri dan persekutuan. Pelanggaran undang-undang memburu rekreasi atau memancing boleh mengakibatkan penggantungan lesen memancing anda. Untuk mengelakkan penggantungan, sentiasa semak peraturan penangkapan ikan untuk negeri anda serta undang-undang khas yang mungkin terpakai pada laluan air tertentu di mana anda bercadang untuk memancing.
  • Tunjukkan rasa hormat kepada semua ikan, hidupan liar dan perikanan. Jika diperhatikan bahawa terdapat sengaja mengabaikan pemuliharaan ikan atau hidupan liar, lesen memancing anda boleh dibatalkan. Menyebabkan kemudaratan yang serius kepada perikanan atau sifat berdaya saing pemancing lain adalah satu kesalahan yang boleh dihukum.
  • Bayar nafkah anak. Di sesetengah negeri, anda mungkin tertakluk kepada lesen memancing yang digantung jika anda ketinggalan dalam pembayaran nafkah anak.
  • Ambil ikan dan hidupan liar hanya menggunakan kaedah undang-undang seperti yang digariskan dalam peraturan negeri anda. Sebagai contoh, di negeri Florida, ikan buruan hanya boleh diambil dengan galah dan tali atau joran dan kekili. Di samping itu, undang-undang Florida menyatakan bahawa ikan air tawar tidak boleh diambil dengan menggunakan sebarang peranti terapung bebas, tidak bersambung, atau dengan mengambil ikan atau hidupan liar dengan senjata api, bahan letupan, elektrik, pistol lembing, racun atau bahan kimia lain. Ketahui kaedah undang-undang di negeri anda.

Sebagai tambahan kepada contoh ini, pastikan anda membeli lesen memancing sebelum perjalanan memancing anda atau memperbaharui lesen sedia ada anda untuk memastikan ia sah. Elakkan lesen memancing anda dibatalkan dengan sentiasa memancing secara sah dan bertanggungjawab.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *