Cara Mengelak atau Mengeluarkan Memori Dari Talian Memancing

Tali pancing dirumus secara khusus dan disemai dengan sifat-sifat tertentu untuk menjadikannya berguna untuk menangkap ikan. Antara sifat tersebut ialah rintangan lelasan, kekuatan pecah, diameter, keanjalan (regangan atau kekurangannya), kekuatan simpulan, keterlihatan, dan kelenturan.

Sesetengah sifat ini boleh menimbulkan kesukaran, tidak lebih daripada fleksibiliti, yang biasanya dirujuk sebagai memori atau memori pancing. Garisan dengan ingatan rendah (fleksibiliti tinggi) dipanggil lembik, dan garisan dengan ingatan tinggi (fleksibiliti rendah) dipanggil kaku.

Apakah Memori Talian Pancing?

Kebanyakan garisan mengambil satu set apabila dililit pada gelendong gelendong pancing, terutamanya jika tali itu kekal dalam kedudukan itu tanpa digunakan. Semakin lama garisan kekal dalam kedudukan itu, semakin besar peluang set itu menjadi menonjol dan/atau bermasalah. Anda akan mengenali memori tali pancing apabila anda menarik tali dari gelendong dan menemui sejumlah besar gegelung. Ini boleh memberi kesan kepada kebolehumpanan (mengurangkan jarak), menyumbang kepada geram, dan menjejaskan penampilan dan prestasi beberapa gewang atau umpan. Memori lebih berkemungkinan terbentuk pada kekili berputar dan berputar berbanding kekili levelwind.

Tidak Semua Baris Mengambil Set

Sesetengah baris, sama ada kerana pembuatan atau bahan, mempunyai ingatan yang minimum. Kebanyakan garisan jalinan mempunyai sedikit ingatan dan tidak bergelung dengan ketara pada gelendong. Garisan monofilamen nilon sangat terdedah kepada gegelung, dengan produk pukal yang murah, dan garisan berdiameter tinggi yang kuat, lebih berkemungkinan mempunyai ingatan yang ketara.

Cara Mengelak atau Mengalih Keluar Memori daripada Tali Pancing

Terdapat langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan kemungkinan mempunyai memori talian atau untuk mengalih keluar memori daripada tali pancing.

mengelak. Mulakan dengan membeli tali pancing yang berkualiti, bukan produk tawar-menawar. Membeli talian yang datang pada gelendong berdiameter besar juga membantu. Orang yang mempunyai kekili yang diisi di kedai peralatan biasanya tidak perlu mengeluarkan ingatan daripada tali pancing kerana kedai itu menggunakan gelendong bekalan pukal berdiameter besar untuk mengambil tali.

Tetapi itu tidak akan membantu jangka panjang jika anda membiarkan talian tidak digunakan untuk tempoh yang lama pada kekili pancing kecil. Elakkan menyimpan joran dan gelendong di luar, terdedah kepada cahaya matahari dan perubahan suhu. Simpannya dalam persekitaran yang agak stabil di dalam untuk memaksimumkan hayat dan keadaan talian. Jika garisan rendah pada gelendong, isi semula dengan garisan baru. Satu gelendong rendah menghalang tuangan dan meningkatkan gegelung.

Mengalih keluar. Untuk mengeluarkan ingatan daripada tali pancing, cuba regangkannya. Ambil 50 hingga 75 kaki garisan dari gelendong, ikat hujungnya pada objek yang gempal, kemudian lilitkan tangan anda yang bersarung tangan di hujung garisan yang satu lagi dan tarik dengan kuat. Menarik dengan joran tidak akan mencukupi.

Pilihan lain ialah merendam garisan, terutamanya monofilamen nilon, yang mengendur apabila ia menyerap air. Keluarkan gelendong dari gelendong dan rendamkannya dalam semangkuk air suam untuk seketika. Sejam sepatutnya melakukannya, tetapi untuk hasil terbaik anda perlu merendamnya sebelum memancing. Jika anda menemui masalah ingatan tali pancing di tasik, cuba rendam gelendong untuk seketika sebelum menggunakannya.

Pilihan lain boleh menggunakan salah satu produk penyahkusut talian cecair yang terdapat di kedai peralatan. Saya tidak melakukan ini, jadi saya tidak boleh mengatakan jika mereka berfungsi, tetapi mereka mempunyai penyokong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *