Cara Mengekalkan Pancing & Kekili Anda

Pancing & kekili anda ialah alat menangkap ikan utama anda, jadi mengetahui cara memastikan ia berfungsi dengan baik adalah penting. Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada kehilangan ikan trofi akibat kekili beku atau hujung joran patah apabila keadaan itu boleh dicegah. Peralatan dan alat memancing akan bertahan lebih lama jika anda mengambil sedikit masa tambahan untuk menjaganya dengan betul — semasa digunakan dan semasa dalam simpanan.

Petua Penyimpanan dan Penyelenggaraan Pancing


• Gunakan penutup joran jaring semasa mengangkut pancing anda ke tanjakan bot dan apabila menyimpannya di dalam loker pancing bot anda. Sarung pancing bukan sahaja menghalang tali anda daripada berselirat, tetapi ia juga menyediakan kusyen untuk membantu melindungi tempat kosong dan panduan anda. Penutup joran berjaring datang dalam beberapa warna yang berbeza supaya anda boleh mewarnakan kod setiap joran dan mencari yang anda perlukan dengan cepat.

• Apabila di atas bot, pastikan joran anda lurus dan bersebelahan. Letakkannya di dalam pemegang rod atau di dalam loker rod anda. Kosong, panduan dan gelendong boleh tercalar, tergores dan melantun akibat getaran yang berlaku semasa bot anda sedang berjalan.

• Apabila anda selesai menggunakan pancing & kekili anda untuk hari itu, keluarkan sebarang mata kail atau gewang yang mungkin tersangkut pada tali anda, tersangkut pada upholsteri kenderaan anda atau tersangkut pada anda.

• Bilas peralatan memancing anda dengan teliti dengan air tawar untuk mengeluarkan sebarang kotoran, pasir, pasir atau sisa air masin. Setelah kering, anda boleh mengelap pancing anda dengan kain lembut dan menggunakan pelincir kekili untuk membersihkan komponen kekili anda.

• Simpan peralatan memancing anda di dalam rak penyimpanan joran yang betul yang memastikan joran anda daripada melengkung dan komponen daripada bertembung antara satu sama lain. Elakkan daripada menyandarkan rod anda antara satu sama lain dan menyimpannya tegak di sudut garaj anda — gulungan, kosong, panduan dan petua lebih mudah rosak apabila disimpan dengan cara itu.

• Jika anda menyimpan kekili anda lebih daripada satu atau dua hari, adalah idea yang baik untuk melonggarkan seretan supaya tali pancing tidak putus atau menarik joran anda.

Apabila anda menggunakan petua ini untuk mengekalkan pancing & kekili anda, anda akan menjimatkan masa dan wang untuk pembaikan yang tidak perlu. Penyimpanan pancing juga boleh menjadi faktor penting apabila mempertimbangkan jenis bot yang paling sesuai dengan jenis memancing yang anda rancang untuk lakukan. Gunakan alat perbandingan bot untuk membantu anda mengecilkan pilihan anda dan memilih bot yang sesuai untuk perjalanan memancing air tawar atau air masin anda.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *