Cara Mengajar Kanak-kanak Memancing di Kolam Air Tawar

Kolam air tawar yang kecil adalah tempat yang sesuai untuk mengajar anak-anak memancing. Ketahui cara mengajar anak-anak memancing di kolam air tawar supaya semua orang dalam keluarga mempunyai cara yang mudah dan boleh diakses untuk menangkap spesies seperti ikan siakap, ikan keli dan ikan pan. Tujuh petua mudah untuk mengajar anak-anak memancing ini akan membantu menjadikan acara memancing kolam keluarga lebih berkesan dan menyeronokkan.

1. Gunakan Tiang dan Gear Mudah

Dapatkan peralatan memancing ringkas yang dibuat khusus untuk kanak-kanak. Apabila anda membenarkan anak-anak mempunyai kotak dan peralatan sendiri, mereka menjadi lebih teruja untuk memancing. Gunakan kombo joran dan kekili spincast yang disertakan dengan tali pancing, bobbers, sinker dan mata kail. Dengan menggunakan kombo spincasting mudah yang diikat dengan cangkuk, bobber, dan umpan semula jadi (cacing, cengkerik, ikan kecil); ini bermakna lebih sedikit kusut dan lebih banyak peluang untuk menangkap ikan. Kanak-kanak juga suka bobbers kerana mereka boleh melihat apabila mereka digigit.

2. Amalkan Casting di Rumah

Amalan pertama di tanah kering di rumah. Terdapat kombo joran dan kekili kanak-kanak yang disertakan dengan palam tuang. Palam tuang boleh diikat pada hujung tali pancing, dan kemudian kanak-kanak boleh berlatih tuang ke dalam baldi atau ke tengah gelung hula di halaman. Anda juga boleh memberi kanak-kanak “mata” untuk setiap pelakon yang masuk ke dalam baldi atau di dalam gelung hula.

3. Cari Tempat yang Baik di Kolam

Pada mulanya, ikan dari dok, jeti atau pantai dan mulakan dengan lokasi yang mempunyai banyak spesies yang lebih kecil seperti bluegill, hinggap dan crappie. Apabila anda sampai ke kolam, cari tempat berhampiran timbunan batu, pokok tumbang, katil rumpai, atau tumbuh-tumbuhan pinggir pantai.

Fokus pada Kanak-kanak

Sentiasa fokus pada anak-anak dan jangan memancing diri sendiri kerana mereka memerlukan bantuan dengan mengumpan dengan selamat, melontar ke tempat yang betul dan menanggalkan mata kail. Keselamatan memancing harus sentiasa diutamakan. Selain itu, kanak-kanak akan bosan atau terganggu jika mereka menunggu terlalu lama untuk seseorang menghulurkan bantuan. Pastikan pengalaman memancing pertama adalah pengalaman yang menyeronokkan — bersabar dan dorong mereka sepanjang perjalanan. Jika anda mempunyai beberapa pemancing berpengalaman yang bersedia membantu, biarkan anak-anak membawa rakan mereka bersama supaya mereka mempunyai rakan memancing pada masa hadapan.

Ikan untuk Kuantiti Bukan Kualiti

Untuk kanak-kanak saiz ikan tidak penting, mempunyai banyak tindakan tidak penting. Sudah tentu, anda ingin membawa mereka ke kolam yang mempunyai banyak ikan untuk ditangkap, tetapi anda tidak perlu risau tentang saiz ikan itu. Kebanyakan kanak-kanak akan teruja untuk menangkap ikan pan seperti bluegill atau sunfish. Malah, kanak-kanak sering tertarik dengan lebih daripada sekadar terhuyung-huyung melihat ikan… mereka menjadi terpesona dengan umpan yang anda gunakan, ikan kecil berenang di sepanjang tebing atau penyu berjemur di atas kayu balak berdekatan. Biarkan mereka menikmati keseluruhan pengalaman berada di alam semula jadi.

Bawa Snek Banyak

Pek banyak makanan ringan yang menyeronokkan untuk perjalanan memancing kolam anda. Walaupun semasa memancing berdekatan dengan rumah, membawa makanan ringan yang tidak mudah rosak sentiasa menjadi idea yang baik – sukar untuk kanak-kanak memberi perhatian jika mereka lapar. Lakukan carian dalam talian untuk “kotak snackle” jika anda mahukan idea yang bijak tentang apa yang perlu dibawa semasa perjalanan memancing keluarga.

Pastikan Perjalanan Singkat

Rancang untuk memastikan perjalanan memancing kolam pertama anda singkat (sejam atau dua). Adalah difahami bahawa anda mahu anak-anak mengalami keseronokan menangkap ikan pertama mereka, tetapi anda tidak mahu pengalaman memancing yang panjang yang berakhir dengan kekecewaan. Mulakan dengan satu atau dua jam dan kemudian tambah sedikit masa pada setiap lawatan anda dengan lebih banyak peluang untuk kanak-kanak merasa selesa dengan keseluruhan proses.

Sebelum anda menggunakan petua ini untuk mengajar anak-anak memancing di kolam air tawar, pastikan anda membeli lesen memancing air tawar anda dan semak peraturan memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *