Cara Mengajar Kanak-kanak Memancing… Dalam Kesejukan

Memancing adalah aktiviti yang bagus untuk mengajar kanak-kanak. Ia memperkasakan, meningkatkan kesedaran alam sekitar dan hanya menyeronokkan. Terdapat banyak petua untuk mengajar anak-anak memancing tetapi peraturan lama untuk “sentiasa biarkan mereka mahu lebih” tidak pernah menjadi lebih penting daripada memancing dalam kesejukan. Keselesaan makhluk tambahan boleh membantu keseronokan memancing sejuk mereka.

Berikut adalah tiga petua untuk mengajar anak-anak memancing dalam kesejukan.

“Mulakan hangat, kekal hangat.” Pepatah lama itu telah membantu memanjangkan banyak tamasya sejuk. Hidupkan pemanas di dalam trak semasa dalam perjalanan. Pastikan mereka berpakaian berlapis-lapis, termasuk baju peluh bertudung, stokin tambahan dan seluar dalam panjang. Goncangkan beberapa bungkusan kecil yang boleh memanaskan tangan dan pastikan ia ada di dalam poket mereka. Pantau kehangatan anak-anak anda. Perlu diingat bahawa ia akan mengambil sedikit masa untuk mengemas dan mendaki kembali ke trak jadi jangan tunggu untuk pergi sehingga salah seorang daripada mereka akhirnya berkata, “Saya kesejukan.”

Maniskan perjanjian itu. Sebagai contoh, anak saya suka mengambil bacon, telur dan biskut keju pandu lalu sebelum kami mencecah aliran kepala keluli yang berais. Dia juga suka bahawa kami kadang-kadang membeli peralatan memancing sebelum atau selepas perjalanan. Memancing ais adalah seperti berkhemah pada waktu siang. Pondok ais seperti khemah atau pondok ais berguna untuk perlindungan angin. Bawa termos coklat panas dan beberapa makanan ringan seperti dendeng atau biji bunga matahari. Dengan pemanas propana kecil, walaupun duduk di atas baldi di tasik beku, bahagian dalamannya hampir boleh tumbuh dengan selesa.

Jangan lupa umpan. Terdapat banyak gewang yang berfungsi dalam keadaan air sejuk. Jerkbait akan berfungsi di perairan terbuka dan jig atau sudu kecil seperti Al’s Goldfish adalah makanan ruji untuk trout dan semasa memancing melalui ais. Dan walaupun kami ingin mengajar kesabaran, umpan hidup adalah pembina keyakinan. Ia segera memberitahu anda jika anda berada di tempat yang betul. Masa adalah penting apabila memancing bersama anak-anak. Dan tiada apa yang membuatkan semua orang hangat lebih daripada menangkap ikan.

Apabila anda keluar dalam keadaan sejuk untuk memancing bersama anak-anak anda, kekal selamat. Di Pennsylvania, jaket keselamatan bukan sahaja idea yang bagus tetapi dikehendaki oleh undang-undang sehingga 30 April untuk sesiapa sahaja yang menaiki kayak, kanu atau bot di bawah 16 kaki. (Pendaftaran bot anda adalah terkini, bukan?) Apabila memancing ais, saya lebih suka menunggu sehingga sekurang-kurangnya 5 inci ais jernih untuk sokongan yang selamat. Jika keadaannya “sesak”, cuba lagi pada hari lain.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *