Cara Mengajar Anak Memancing

Keseronokan yang ditunjukkan oleh gadis dan lelaki muda apabila mereka menangkap ikan buat kali pertama adalah menyeronokkan untuk dilihat. Kemudian mereka mahu menangkap yang lain. Dan satu lagi. Dan tidak lama kemudian mereka bertanya, “bolehkah saya memegang joran/membuang umpan/meletakkan cacing pada cangkuk/kekili tali ke dalam?”

Jadi persoalan memancing pertama ialah bila hendak mula mengambil anak-anak memancing. Jawapannya adalah secepat yang anda mahu, tetapi mungkin antara umur 2 hingga 4 tahun, apabila mereka mempunyai kawalan yang baik terhadap badan dan pergerakan mereka, dan boleh berkomunikasi dengan agak baik. Itu mungkin lebih hampir kepada 4 daripada 2, dan ia adalah apabila mereka mempunyai lebih sedikit perhatian, stamina, minat dan kesabaran. Tanya diri anda sama ada kanak-kanak itu mampu memegang joran jika dia menangkap ikan bersaiz sederhana.

Dan itu membawa kepada persoalan tentang bila anda boleh mula mengajar kanak-kanak membuang. Ia bergantung. Mungkin umur 4, mungkin 5, pasti 6. Kebanyakan kanak-kanak berumur 5 tahun boleh membaling bola, menghayun kayu besbol dan melakukan perkara lain yang memerlukan kemahiran motor. Tetapi kebolehan dan sikap berbeza di kalangan remaja yang sebaya. Ada yang lebih besar, lebih kuat, lebih selaras, atau lebih tegas. Tidak kira umur mereka, jika mereka mahu melakukannya, masuk ke mod kesabaran melampau anda dan tunjukkan kepada mereka.

Berikut adalah nasihat untuk sesiapa yang ingin belajar bagaimana untuk mengajar kanak-kanak melontar pancing:

  • Mulakan dengan batang saiz yang sesuai. Ia sepatutnya kecil dan ringan. Apa yang kecil? Tiga puluh enam hingga 48 inci, mungkin 5 kaki jika anak muda itu lebih tua. Gunakan pancing kanak-kanak daripada pancing dewasa, atau sekurang-kurangnya gunakan sesuatu yang ringan dan kecil untuk orang dewasa.
  • Mulakan hanya dengan gear berputar atau spincasting, yang kedua menjadi kegemaran kanak-kanak kerana kesederhanaan penggunaannya. Gear spincasting asas tidak akan menampung banyak penggunaan air masin, walau bagaimanapun.
  • Pertimbangkan bermula dengan kekili underspin pada rod berputar. Beberapa syarikat membuat gelendong underspin, yang merupakan gelendong spincasting yang menampilkan pencetus pelepasan talian dan bukannya keluaran garis butang tekan, dan dipasang di bawah pemegang rod berputar dan bukannya di atas pemegang rod spincasting. Saya memulakan anak-anak, anak saudara, anak saudara, dan cucu saya dengan pakaian sedemikian. Ia mudah untuk menguasai.
  • Berikut ialah cara yang paling praktikal dan berguna untuk mengajar kanak-kanak melontar pancing: berlatih dahulu di darat di padang terbuka, bukan semasa cuba menangkap ikan di atas air. Mengajar kanak-kanak membuang ke darat memberinya masa untuk membangunkan masa dan penyelarasan, dan anda boleh meningkatkan ketepatan dengan memberi mereka jarak untuk mencapai (mulakan pendek) dan kawasan sasaran yang luas untuk ditembak.
  • Sediakan gear untuk kegunaan tangan kiri atau kanan, yang mana sesuai. Biarkan mereka melakukan apa yang datang secara semula jadi kepada mereka.
  • Gunakan palam latihan tuangan, yang merupakan getah aerodinamik ke hadapan berat atau objek plastik tanpa cangkuk, untuk memulakan dan untuk mendapatkan kemahiran.
  • Selepas mereka mengembangkan beberapa kebolehan, minta mereka berlatih tuang dengan sesuatu yang serupa dengan apa yang mereka akan memancing, tetapi tanpa cangkuk (seperti pelantar apungan).
  • Pastikan gear yang digunakan oleh kanak-kanak dalam keadaan baik, terutamanya garisan, pemandu joran dan fungsi kekili. Ia menjengkelkan dan mengecewakan jika tackle adalah sampah dan/atau menghalang usaha mereka.
  • Tekankan keselamatan dengan peringatan berterusan untuk melihat ke belakang apabila mereka hendak menghantar. Akhirnya ia akan menjadi sifat kedua.
  • Sebaik sahaja mereka melontar di atas air, bekerjasama dengan mereka untuk mengawal hantaran mereka di sekitar orang di pantai atau di dalam bot, berhampiran objek dan dalam jarak yang lebih dekat. Anda tidak boleh selalu hanya ke belakang dan melepaskan tembakan, jadi minta mereka sentiasa memikirkan keadaannya.

Akhir sekali, kebanyakan pemancing muda tidak memerlukan lesen memancing, tetapi semak untuk melihat peraturan negeri anda. Jika anda seorang dewasa yang menemani mereka dan membantu mereka, anda mungkin memerlukan lesen walaupun anda sebenarnya tidak memancing. Jadi semak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *