Cara Mencari Tempat untuk Akses Bot Berdekatan Saya

Jika anda seorang pelayar permulaan, anda mungkin telah bertanya kepada rakan dan pelayar lain di mana untuk mencari apa-apa jenis akses bot berhampiran saya, dan terutamanya tempat untuk mencari akses bot awam berhampiran saya. Atau, sebagai bot yang berpengalaman, anda mungkin berminat untuk mencari akses bot di kawasan yang anda, atau akan, lawati semasa memancing atau percutian keluarga.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencari akses bot, terutamanya akses bot awam.

1. MULAKAN DENGAN DAERAH

Tentukan daerah mana anda akan menaiki bot, kemudian lawati tapak web kerajaan daerah tersebut. Cari Jabatan Kerja Raya dan/atau Jabatan Rekreasi dan cari tanjakan bot dan tapak akses awam. Jika daerah itu memiliki tapak, ia harus memberitahu anda di mana dan jenis kemudahan itu. Peta selalunya tidak tersedia di sini dan tidak mungkin terdapat pautan ke arah pemanduan. Mana-mana penyenaraian mungkin tidak akan menyertakan tapak akses peribadi, seperti yang dimiliki oleh marina atau entiti tempatan yang mengenakan bayaran.

2. PERGI KE PERSATUAN PELANCONGAN TEMPATAN

Persatuan pelancongan tempatan (dan mungkin dewan perniagaan), berkemungkinan mempunyai maklumat tentang tapak akses bot berbayar dan tanpa bayaran, termasuk yang terdapat di taman negeri dan daerah serta hartanah persekutuan. Persatuan pelancongan berkemungkinan akan memaparkan peta yang menunjukkan lokasi tapak akses ini, di samping menyatakan sama ada tapak itu percuma atau berasaskan bayaran dan sama ada terdapat sebarang kemudahan, seperti tandas.

3. SEMAK DENGAN AGENSI SUMBER ASLI NEGERI

Walau apa pun namanya di negeri anda, agensi yang menguruskan aktiviti memancing dan berperahu akan mempunyai senarai, selalunya mengikut daerah, tapak akses yang wujud. Mungkin terdapat atau mungkin tiada peta di tapak web mereka, tetapi harus ada maklumat tentang lokasi dan jenis kemudahan. Senarai mereka tidak akan termasuk tapak yang dimiliki dan diselenggara secara persendirian.

4. LAWATI PENIAGA TACKLE DAN BOAT TEMPATAN, DAN MARINAS

Walaupun mereka berkemungkinan tidak mempunyai edaran yang menyenaraikan tapak akses bot tempatan, perniagaan ini akan mengetahui lokasi tapak percuma dan berasaskan yuran dan harus mempunyai pengetahuan tempatan yang berguna, seperti padang tanjakan dan sama ada terdapat sebarang isu. daripada nota. Sesetengah tanjakan bot, sebagai contoh, kerana kedudukannya, bermasalah semasa angin bertiup atau apabila air pasang kuat. Anda tidak akan mempelajari perkara seperti itu daripada penyenaraian tapak web umum. Anda juga boleh menyemak peta TakeMeFishing untuk mencari beberapa tapak akses, serta beberapa marina dan pengedar tackle.

TENTANG JENIS AKSES

Walaupun saya telah memfokuskan pada akses bot dalam pengertian umum, terdapat perbezaan antara tanjakan pelancaran dan tapak akses cartop. Yang terakhir ini biasanya tidak sesuai untuk bot treler, terutamanya jika ia besar, dan mungkin belum dibangunkan, bermakna tiada tanjakan berturap, tiada sekat dan mungkin tiada dok untuk tambatan sementara. Kayak, kanu dan bot-bot kecil yang boleh dinaiki kereta atau dibawa ke atas treler kecil boleh dibawa ke tepi air di lokasi ini. Pastikan anda mengetahui jenis tapak yang anda tuju jika ia adalah lawatan pertama anda.

TENTANG PERMIT DAN YURAN

Harap maklum bahawa “awam” tidak semestinya bermaksud “percuma”. Sesetengah tapak akses “awam” adalah percuma, ada yang percuma kepada penduduk tempatan (iaitu daerah) melalui permit yang dikeluarkan, dan beberapa (seperti di taman negeri atau daerah) mengenakan bayaran harian atau bermusim.

Akhir sekali, anda telah mendaftarkan bot anda, bukan?

Nota Editor: Akses ke banyak laluan air AS terjamin melalui pembinaan tanjakan bot awam percuma (pelancaran), pembiayaan yang sebahagiannya datang daripada cukai eksais persekutuan ke atas peralatan menangkap ikan dan barangan berkaitan. Ini dimungkinkan melalui Bantuan Persekutuan dalam Program Pemulihan Ikan Sukan yang digubal secara kongres, yang setiap tahun mengagihkan hasil cukai secara berkadar kembali ke negeri berdasarkan bilangan pemancing di setiap negeri. Tapak yang telah dibina melalui program ini biasanya mempunyai tanda yang menonjol berhampiran tanjakan yang menyatakan perkara ini. Dana program juga digunakan untuk penyelidikan perikanan, penambahbaikan habitat, dan projek pendidikan pemancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *