Cara Menangkap Trout pada Musim Gugur, Petua daripada Pakar Memancing

Memancing trout musim gugur adalah ajaib. Memandangkan ikan sedang beralih ke mod bertelur atau bersiap sedia untuk dorman musim sejuk mereka, mereka boleh menjadi sukar untuk ditangkap. Orang ramai adalah nipis dan itu menjadikan menangkap brookies dan pelangi semeriah daun yang bertukar istimewa. Tetapi tidak mudah memancing ikan trout, jadi berikut adalah empat petua.

1. Fikirkan makanan. Kebanyakan penetasan serangga akuatik telah tamat untuk tahun ini, tetapi lalat kumbang zaitun bersayap biru dalam saiz kecil biasanya ada di sekeliling. Kumbang dan corong adalah makanan ruji seperti ikan umpan. Gunakan kumbang di sekeliling pokok tergantung rendah, corong dalam air bersebelahan dengan ladang atau padang rumput dan ikan umpan di kolam atau larian.

2. Bergelap. Tingkah laku pemakanan agresif yang biasa telah berakhir, jadi gantikan gewang dan lalat berwarna terang dengan corak yang lebih diredam. Coklat, kelabu dan hitam adalah pilihan utama.

3. Permukaan atau bawah permukaan? Kebanyakan pemancing suka memancing permukaan untuk menangkap ikan trout kerana ia bersifat visual. Tetapi daun yang berguguran di permukaan menyukarkan untuk melihat lalat anda, dan susah untuk mencabut daun selepas setiap lemparan. Ikan di atas pada hari yang tenang apabila terdapat lebih sedikit daun dan ikan di bawah permukaan pada hari berangin.

4. Pilih kawasan anda. Memandangkan suhu air sejuk, ikan trout keluar dari kebohongan musim panas mereka. Mereka akan berpindah dari air poket yang laju dan di bawah aliran penyuap ke larian dan kolam yang lebih dalam. Dan untuk beberapa tindakan pra-bertelur pergi ke ekor kolam di mana trout berkemungkinan berkumpul semasa upacara pra-bertelur mereka.


Sebaik sahaja anda telah menangkap ikan trout untuk meja, berpakaian padang ialah langkah seterusnya. Anda hanya memerlukan pisau poket yang tajam dan kira-kira 20 saat untuk membersihkan trout anda untuk meja.

1. Hantarkan trout anda dengan pukulan tajam di kepala.

2. Letakkan ikan anda di bahagian dorsalnya dan luncurkan mata pisau anda ke dalam kulit di bawah rahang bawah. Titik sisipan anda hendaklah ke arah belakang kepala ikan.

3. Dengan bilah selari dengan rahang bawah dan tepi tajam menghadap ke arah kipe, potong keseluruhan bahagian bawah dari rahang bawah. Segala-galanya kecuali tulang rahang bawah harus dilekatkan pada bahagian yang satu ini.

4. Dengan ikan masih di bahagian dorsalnya, tanggalkan bahagian atas insang dari tulang belakang. Bahagian atas insang hendaklah bebas daripada sentuhan.

5. Pegang rahang bawah dan tarik perlahan ke belakang ke arah ekor.

6. Keseluruhan insang dan isi perut akan mengiringi rahang bawah yang dipotong.

7. Jalankan ibu jari kuku anda di sepanjang tulang belakang untuk mengeluarkan pundi kencing dan buah pinggang dan anda sudah selesai. Bilas mengikut keperluan.

Memandangkan makan malam sudah siap, semak peta interaktif kami untuk merancang pengembaraan memancing dan berperahu anda yang seterusnya.


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *