Cara Menangkap Memancing Ais Salmon

Daripada pelbagai spesies salmon, yang mempunyai pilihan pemancing melalui-the-ais yang berdaya maju adalah yang terkurung daratan, bermakna mereka menjalani sepanjang hayat mereka dalam persekitaran tasik dan tidak berhijrah ke tempat lain. Ini termasuk Kokanee, kebanyakan penduduk barat laut yang merupakan bentuk salmon sockeye yang terkurung daratan, dan salmon Atlantik yang terkurung daratan, kebanyakan penduduk timur laut yang sering dirujuk secara serantau sebagai “salmon terkurung daratan” atau “kurung daratan”.

Memancing ikan salmon dengan ais tidak seperti memancing ikan trout dengan ais, sekurang-kurangnya dalam kes salmon Atlantik yang terkurung daratan, dan mungkin terdapat pertindihan spesies yang mendarat di beberapa badan air. Trout tasik, khususnya, mungkin ditangkap semasa memancing ais untuk salmon terkurung daratan. Terdapat persamaan serta perbezaan dalam cara memancing kedua-dua spesies salmon. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan tentang cara menangkap ikan salmon ais:

Mengharapkan cabaran

Untuk mengetahui cara menangkap ikan salmon ais dengan beberapa tahap keteraturan, anda perlu memahami bahawa ikan ini hidup di perairan yang besar dan dalam; berkeliaran secara meluas, biasanya di sekolah; boleh menjadi sukar untuk dikesan; dan mungkin tidak banyak.

Fikir lebih dalam dan lebih dalam

Selalunya anda ingin memancing ikan salmon dengan ais sekurang-kurangnya 15 kaki di bawah permukaan (dan mungkin ke bawah hingga 80 kaki). Di mana anda boleh menggunakan berbilang pelantar atau tipups, sediakan untuk menutup kawasan yang luas di mana kedalaman bahagian bawahnya condong ke bawah.

Guna sonar

Menggunakan sonar untuk mencari ikan salmon atau baitfish adalah bantuan besar dalam mengetahui kedalaman untuk memancing. Cari tempat tercicir dan tempat yang boleh menyalurkan umpan.

Pelbagaikan kedalaman anda

Jika menggunakan tipups dengan umpan untuk salmon terkurung darat, letakkan umpan pada kedalaman yang berbeza sehingga anda berjaya. Kemudian laraskan pelantar lain ke atas atau ke bawah supaya ia berada pada tahap yang sama dengan tipup yang dihasilkan.

Umpan hidup adalah baik untuk pendaratan

Menggunakan apa sahaja ikan umpan yang digemari oleh salmon terkurung darat di tasik yang anda pancing sentiasa diingini. Di banyak perairan salmon terkurung darat yang terhidu, tetapi ia sukar untuk terus hidup. Kilat yang lebih keras mungkin lebih baik, terutamanya jika saiznya serupa dengan apa yang biasa dimakan salmon.

Gewang bagus untuk Kokanee

Kokanee adalah penyuap plankton. Memandangkan mereka tidak makan ikan yang lebih kecil, tidak ada keperluan untuk umpan hidup, walaupun mereka mungkin ditangkap pada telur salmon dan mata kail atau gewang yang diberi umpan cacing, jagung, atau sejenis umpan yang diproses. Mereka juga ingin tahu. Sudu kecil berwarna-warni berguna, dan sesetengah pemancing berjig menggunakan penyihir kecil tanpa mata kail sebagai penarik, disambungkan kepada perambut dan lalat atau mata kail berumpan.

Jangan lupa lesen memancing anda apabila anda pergi, selamat memancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *