Cara Menangkap Ketam Dungeness Anda Sendiri

Musim ketam California dibuka secara rasmi untuk pemancing rekreasi yang ingin mendapatkan ketam Dungeness. Inilah yang anda perlu tahu jika anda bercadang untuk menyertai musim ketam yang popular ini.

Bila

Perikanan rekreasi untuk ketam Dungeness dibuka dari 2 November 2019 hingga 30 Julai 2020. Jika anda tertanya-tanya bila hendak pergi ketam, masa terbaik ialah pada waktu pagi atau sejam sebelum matahari terbenam.

di mana

Semasa musim ketam California, ketam Dungeness boleh diambil di perairan lautan negeri, tidak termasuk teluk San Francisco dan San Pablo, dan di kawasan air tawar antara daerah Del Norte dan Sonoma hanya dengan tangan atau jaring gelung semasa musim terbuka.

Saiz dan Had

Had beg harian ialah 10 ekor ketam dan had saiz minimum ialah 5¾ inci. Ketam Dungeness diukur dengan jarak terpendek melalui badan dari tepi cangkerang terus di hadapan dan tidak termasuk mata (duri sisi).

Bagaimana

Pemancing boleh memancing ketam dari pinggir pantai atau dari kapal, namun, ketam rekreasi tidak dibenarkan dari kapal yang dilesenkan untuk memancing ketam Dungeness komersial. Ia boleh diambil menggunakan jaring gelung, perangkap ketam dan/atau perangkap gelung ketam, juga dikenali sebagai jerat ketam, dan penyelam boleh mengambilnya dengan tangan.

Peraturan dan Prosedur

Sesiapa sahaja yang mengambil bahagian dalam musim ketam California dikehendaki mematuhi peraturan negeri mengenai keperluan perikanan ketam dan perangkap ketam. Pemancing berumur 16 tahun ke atas dikehendaki memiliki lesen memancing California untuk pergi ketam, namun beberapa jeti memancing boleh dipancing tanpa lesen.

Ketam boleh dibawa ke permukaan untuk diukur, tetapi mana-mana ketam bersaiz kecil mesti dilepaskan segera ke dalam air. Ketam bersaiz kecil tidak boleh disimpan atau diletakkan di dalam sebarang jenis peranti pegangan.

Pelampung perangkap ketam mesti memaparkan nombor “GO ID” pengendali perangkap. Nombor 10 digit ini akan muncul pada lesen memancing anda. Semua perangkap ketam dikehendaki mempunyai alat pemusnah yang menghalang perangkap organisma dalam peralatan perangkap yang hilang atau terbiar. Peranti pemusnah boleh dibuat daripada sehelai benang kapas yang tidak dirawat bersaiz 120 atau kurang. Perangkap ketam tidak boleh digunakan dalam tempoh tujuh hari sebelum pembukaan musim ketam Dungeness.

Untuk maklumat lanjut mengenai musim ketam dan cara pergi ketam, lihat halaman Cara Menangkap Ketam kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *