Cara Menambat Bot

Salah satu kemahiran yang paling penting dan paling mudah untuk asas berperahu untuk dipelajari ialah cara menambat bot. Berikut ialah tiga petua tentang cara menambat bot ke dok, pelampung atau dasar.

Cara melabuhkan bot: Peralatan yang Diperlukan

Garis busur: Sambungkan cleat haluan ke dok untuk mengelakkan bot anda bergerak dari sisi ke sisi.

Garisan tegas: Menyambungkan cleat buritan ke dok untuk mengelakkan bot anda bergerak dari sisi ke sisi.

Fender: Kusyen yang melindungi badan anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh hentaman terhadap dok.

Cleat: Perkakasan berbentuk tanduk pada bot anda dan pada dok yang digunakan untuk mengamankan talian.

Menambat Bot ke Dok: The Cleat Hitch

  1. Pasang spatbor anda pada haluan dan cleat buritan dengan a Cleat Hitch. Ambil satu pusingan garisan di sekeliling pangkal cleat. Ikat simpulan Rajah 8 diikuti dengan satu halangan separuh. Tolak mereka ke laut.
  2. Gunakan Cleat Hitch yang sama untuk memasang garis busur dan buritan anda. Garisan bow pergi ke cleat bow dan garis stern pergi ke cleat stern.
  3. Tarik bot anda di tepi dok.
  4. Ambil satu pusingan penuh di sekitar pangkal cleat dok dengan garis haluan. Ikat simpulan Rajah 8 diikuti dengan dua simpulan separuh. Ulangi dengan garisan buritan.

Garis musim bunga

Satu lagi sistem tambatan bot ialah garisan spring yang digunakan dengan bot besar untuk menghalang mereka daripada bergerak ke hadapan atau belakang. Garisan adalah jauh lebih panjang daripada garis haluan dan buritan dan beberapa kaki lebih panjang daripada jumlah panjang bot anda. Garisan spring menghubungkan cleat haluan dengan cleat dok yang tengah kapal dan terus bersambung dengan cleat buritan bot. Garisan spring membantu apabila berlabuh di kawasan yang ketat.

Cara menambat bot ke pelampung

Pandu bot supaya anda dapat melihat pelampung tambatan untuk diambil. Dekati pelampung tambatan dengan perlahan dan dari arah angin ke bawah atau arus bawah. Letakkan enjin anda dalam neutral dan dapatkan semula tali angkat pelampung tambatan dengan cangkuk bot. Jalankan garisan haluan anda melalui gelung garisan jemput. Pasangkan garisan busur pada kedua-dua rel busur yang bermaksud cleat pada kedua-dua pelabuhan dan sisi kanan. Tinggalkan garisan yang mencukupi supaya pelampung tidak ditarik ke bawah air.

Berlabuh Bot

Gunakan jenis sauh yang betul serta panjang garis sauh yang sesuai. Sauh cakar atau fluke sangat bagus di dasar berlumpur atau berpasir manakala sauh bajak dan Tentera Laut adalah terbaik untuk dasar berbatu atau karang. Gunakan antara 7 dan 9 kaki garisan sauh setiap kaki kedalaman air.


Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *