Cara Menamakan Bot: Petua untuk Monikers Berhati-hati

Anda mungkin berfikir bahawa menamakan bot semata-mata untuk menentukan nama yang bijak, atau petua membaca tentang cara menamakan bot kelihatan agak bodoh. Walau bagaimanapun, anda perlu mengulang nama kapal kesayangan anda berkali-kali sepanjang tahun. Fikirkan hakikat bahawa nama bot anda akan diperlukan semasa mendaftarkan bot anda, semasa melabuhkan bot anda di marina, semasa berkomunikasi melalui radio VHF dan semasa mendokumentasikan pengembaraan bot anda.

Pertimbangkan petua penting ini atau “menamakan peraturan bot” yang perlu anda ikuti semasa anda belajar cara menaiki bot dan memutuskan perkataan yang sesuai.

Jadikan ia Asli

Apabila menamakan bot, anda boleh melakukan carian melalui salah satu bot pangkalan data nama bot dalam talian pendaftaran bot yang tersedia untuk menyemak nama pendua dan mengesahkan keaslian idea anda. Cuba buat nama yang seasli mungkin. Jika anda memilih nama bot biasa, terdapat kemungkinan kekeliruan identiti semasa berkomunikasi melalui gelombang radio.

Pastikan ia ringkas

Jika anda tertanya-tanya cara menamakan bot dengan betul, perlu diingat bahawa nama bot hendaklah disingkatkan—biasanya kepada satu atau dua perkataan. Ingat bahawa nama bot anda perlu dimuatkan pada transom, ia harus mudah untuk disebut, dan mesti mudah difahami semasa siaran radio VHF kepada Pengawal Pantai sekiranya berlaku kecemasan.

Kiraan Kreativiti

Apabila merujuk kepada idea nama bot, permainan kata atau permainan kata nama bot boleh menghiburkan. Lagipun, jika rakan seperjalanan menjeling ke arah transom anda dan ketawa kecil, anda tahu anda telah menjadikan laluan air sebagai tempat yang lebih bahagia. Jika anda memerlukan beberapa idea untuk membuat jus kreatif anda mengalir, semak salah satu apl penjana nama bot atau tapak web yang tersedia dalam talian. Nama bot lucu seperti Bankers Hours, Knot Working, Second Wind, atau Reel Therapy ialah contoh yang bagus.

Jadikan ia Abadi

Sebaik sahaja bot dibaptis secara rasmi semasa upacara penamaan bot, cerita dan legenda pelaut mengatakan bahawa menamakan semula bot adalah nasib malang melainkan anda melakukan upacara menukar nama bot. Semasa upacara penamaan semula nama lama dibuang daripada semua rekod dan semua kesan nama lama dikeluarkan dari kapal itu sendiri. Walaupun ramai pemilik bot hari ini tidak melalui proses ini melainkan mereka sangat percaya karut, mengapa menggoda nasib? Pilih moniker abadi supaya anda tidak perlu mengubahnya dan mengambil risiko kemarahan Poseidon.

Sekarang setelah anda tahu cara menamakan bot dengan memastikan ia kreatif dan ringkas, kumpulkan rakan anda dan biarkan proses pembaptisan rasmi bermula!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *