Cara Memulakan Memancing Apabila Anda Tidak Tahu

Anda telah selesai melihat orang lain berseronok semasa memancing, dan kini anda bersedia untuk belajar cara memancing sendiri. Hanya ada satu perkara – anda tidak pasti bagaimana untuk memulakan memancing.

Mungkin keluarga dan rakan anda tidak mempunyai banyak pengalaman dalam memancing, atau mungkin anda tinggal di bandar besar dan tidak tahu di mana anda boleh pergi untuk mencuba memancing. Walau apa pun alasannya, sudah tiba masanya untuk mengambil perkara ke tangan anda sendiri. Pertimbangkan kata-kata nasihat ini apabila anda ingin belajar bagaimana untuk memulakan memancing, tetapi tidak mempunyai petunjuk.

Pastikan ia mudah

Jika tidak tahu bagaimana untuk memancing, pastikan ia mudah untuk bermula. Pelajari hanya satu atau dua petua atau teknik memancing pada satu masa, seperti cara mengikat simpul atau cara mengumpan mata kail anda, kemudian bina pengetahuan anda dari situ. Mempelajari cara memancing adalah lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Cari Tempat Memancing Bank

Cari laluan air berdekatan yang mempunyai akses memancing di pinggir pantai. Memancing tidak jauh berbeza dengan pergi ke gim untuk bersenam dalam erti kata bahawa anda lebih cenderung untuk berpegang padanya jika anda mempunyai tempat yang mudah untuk pergi secara tetap. Cari tasik, sungai, kolam, jeti nelayan atau pantai awam yang mudah untuk dikunjungi dan berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Beli Lesen Memancing

Sebaik sahaja anda memikirkan tempat memancing tempatan, langkah seterusnya yang baik ialah membeli lesen memancing. Anda perlu tahu sama ada anda bercadang untuk memancing di air tawar atau memancing di air masin kerana ini akan menentukan jenis lesen memancing yang perlu anda beli.

Belajar Mengenalpasti Spesies Ikan

Ketahui cara mengenal pasti spesies ikan di perairan tempatan anda supaya anda boleh membaca, memahami dan mengikuti peraturan memancing di negeri anda. Ini termasuk had saiz spesies, had beg dan peraturan atau peraturan memancing khas yang digunakan pada musim atau laluan air tertentu.

Dapatkan Kombo Joran dan Kekili

Anda boleh membeli kombo joran dan kekili yang didatangkan terlebih dahulu dengan talian daripada kedai perkakas tempatan anda atau peruncit luar. Tanya pakar memancing di kedai apa yang disyorkan dari segi peralatan memancing terbaik untuk pemula. Mereka dengan senang hati akan menasihati anda tentang peralatan dan alat yang paling sesuai untuk digunakan untuk kit permulaan memancing anda.

Gunakan Umpan Langsung

Apabila belajar bagaimana untuk memulakan memancing, perlu diingat bahawa umpan hidup atau semula jadi disyorkan untuk pemula. Umpan hidup atau semulajadi biasanya merupakan pertaruhan terbaik anda untuk menarik ikan untuk menggigit. Sebaik sahaja anda mendapat sedikit pengalaman, anda boleh “lulus” kepada gewang tiruan.

Memandangkan anda mempunyai jawapan kepada soalan, “Apakah yang saya perlukan untuk memancing buat kali pertama?” Langkah seterusnya ialah memilih tempat memancing, membeli lesen memancing anda, baca peraturan, dan mula memancing kerana sekarang anda sebenarnya mempunyai petunjuk.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *