Cara Memotong Bot dalam Air Berombak

Setiap perahu kadang-kadang akan menghadapi air yang bergelora, yang bermaksud mengetahui cara memotong bot adalah kemahiran tekong yang penting untuk dimiliki. Pengembaraan menaiki bot anda akan menjadi lebih selamat dan selesa apabila anda boleh menggunakan tab trim anda dengan betul untuk mengimbangi sebarang perubahan dalam keadaan.

Jika anda pemilik bot baru yang sedang belajar bot, jangan lupa daftar bot anda. Anda juga harus mempertimbangkan untuk membawa bot berpengalaman bersama anda pada beberapa perjalanan pertama anda.

Untuk mendapatkan pemahaman asas tentang cara memangkas bot dalam air yang kasar, anda harus mengingati beberapa garis panduan am. Garis panduan ini terpakai pada bot kuasa kapal pengetam, seperti konsol tengah atau kapal penjelajah boleh treler, yang panjangnya sehingga 30 kaki.

  1. Sentiasa beroperasi pada kelajuan yang selamat. Apabila memotong bot kuasa dalam chop, perkara pertama yang anda harus ingat ialah menggunakan penggunaan pendikit secara konservatif.
  2. Apabila mempelajari cara memotong bot dalam air yang kasar, anda perlu menurunkan tab pemangkas anda dengan menggunakan suis tab pemangkas di teraju. Tab trim diturunkan untuk menurunkan tunduk anda apabila beroperasi pada kelajuan yang lebih perlahan di perairan bergelora. Apabila tab trim diturunkan, anda akan melihat bahawa badan bot anda akan mula naik lebih rata dengan kawasan permukaan basah yang meningkat.
  3. Tiada peraturan konkrit tentang cara memangkas bot atau melaraskan tab trim anda dalam sebarang situasi tertentu. Apabila anda memperoleh pengalaman di atas air, ia akan menjadi lebih mudah untuk menentukan apabila tab trim anda telah diturunkan ke kedudukan optimum untuk keadaan dan pengagihan berat di atas kapal.
  4. Perhatikan dengan teliti rasa bot semasa melaraskan tab trim anda. Matlamatnya adalah untuk memadankan pemangkasan enjin anda, pangkas tab dan kelajuan untuk mengalami perjalanan yang paling selesa.

Anda tahu lebih lanjut tentang cara memangkas bot dalam keadaan berombak sekarang, tetapi adakah anda tahu istilah bot yang paling penting? Gunakan glosari berperahu untuk menyemak sebarang istilah yang mungkin anda keliru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *