Cara Memilih Pancing Kanak-kanak Terbaik

Memilih pancing kanak-kanak terbaik untuk menangkap ikan pan di tasik atau kolam air tawar tempatan akan membantu menjadikan kenangan memancing awal sebagai kenangan yang baik untuk pemancing muda yang baru bermula. Dalam erti kata lain, kombo pancing dan kekili kanak-kanak yang betul memastikan masa bersama keluarga di atas air adalah menyeronokkan berbanding mengecewakan.

Apabila mencari pancing terbaik untuk kanak-kanak, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingat. Gunakan petua berguna ini untuk memilih pancing kanak-kanak yang mudah digunakan, tahan lama dan berfungsi.

Kekili Spincast untuk Kanak-kanak Muda

Kekili spincast air tawar bermuka tertutup mempunyai reka bentuk butang tekan ringkas yang lebih mudah untuk pemancing muda (julat umur 4 hingga 6) untuk digunakan. Kebanyakan gabungan pancing dan kekili spincast didatangkan terlebih dahulu dengan talian ujian 6 paun. Cari komponen kekili berkualiti yang tahan, seperti gear semua logam. Jika tidak, anda mungkin akan menghabiskan masa yang agak lama untuk menguraikan sarang burung daripada mekanisme kekili yang tidak mencukupi.

Pertimbangkan Tiada Batang Kusut

Pancing kanak-kanak yang tidak kusut atau bebas kusut ialah reka bentuk khas “mesra kanak-kanak” yang membolehkan tali pancing monofilamen berjalan di dalam batang joran dan bukannya melalui pemandu joran logam di sepanjang bahagian luar joran. Jenis pancing untuk kanak-kanak ini biasanya panjangnya sekitar tiga hingga empat kaki dan dipasangkan dengan kekili spincast sebagai kombo. Jika anda memilih joran yang tidak kusut atau tidak kusut, cari joran yang tahan lasak (kanak-kanak boleh menjadi sukar untuk menangani), tetapi cukup sensitif untuk kanak-kanak merasai gigitan ringan daripada ikan pan.

Cari Pegangan Tidak Licin

Cengkaman rod yang selesa dan tidak licin adalah penting. Pancing kanak-kanak yang terbaik akan mempunyai genggaman yang direka bentuk untuk tangan yang lebih kecil dan mudah dipegang apabila terhuyung-hayang di dalam bluegill atau sunfish.

Ketahanan Penting

Cari bahan yang ringan tetapi tahan lama seperti grafit, gentian kaca dan adunan komposit. Bahan joran spincast air tawar ini adalah pilihan yang baik untuk pemancing muda yang sedang belajar memancing.

Kombo Berputar untuk Kanak-Kanak Lebih Tua

Jika anda sedang mencari pancing untuk kanak-kanak yang berumur lebih dari 7 tahun atau yang ingin memancing ikan air masin, anda boleh memperkenalkan mereka kepada reka bentuk gelendong berputar muka terbuka. Gabungan joran dan kekili juga merupakan pilihan terbaik untuk pemancing pemula yang ingin memancing air masin kerana gelendong berputar muka terbuka lebih mudah dibersihkan, dan reka bentuk membolehkan pembilasan dan pembersihan lebih mudah (kurang peluang untuk air masin mengumpul dan menyebabkan masalah mekanikal dalam kekili).

Memilih pancing dan kekili kanak-kanak yang betul boleh menjadikan memancing lebih mudah, kurang mengecewakan dan lebih menyeronokkan untuk pemancing muda. Sebaik sahaja kanak-kanak berlatih menggunakan kombo joran spincast dan kekili, mereka mungkin mahu belajar cara menggunakan pancing terbang kanak-kanak juga. Sentiasa ada kemahiran memancing baru untuk dipelajari dan dipraktikkan, ia adalah salah satu sebab mengapa memancing sangat menyeronokkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *