Cara Memilih Mata Kail Ikan Terbaik

Pada pandangan pertama, semua mata kail mungkin kelihatan sama. Walau bagaimanapun, apabila diperiksa lebih dekat, anda akan melihat perbezaan yang ketara. Pemancing lalat biasanya cuba “memadankan palka” tetapi untuk pemilihan mata kail terbaik cuba “memadankan hasil tangkapan”. Dengan mempelajari tentang pelbagai jenis mata kail, anda boleh meningkatkan bukan sahaja kadar tangkapan anda, tetapi, jika anda memilih, kadar pelepasan dan dengan itu meningkatkan pemuliharaan sumber perikanan.

Sebagai contoh, ikan bermulut kecil seperti bluegill cenderung untuk menggigit umpan seperti merangkak malam atau belalang lepas mata kail. Mata kail ikan pemegang umpan khas dengan duri tambahan pada betis direka untuk menahan umpan lebih lama. Batang yang lebih panjang juga boleh memudahkan melepas cangkuk.

Untuk ikan bermulut besar seperti, ikan bass largemouth, lihat mata kail ikan dawai tolok sederhana yang lebih besar. Plastik lembut sering memainkan peranan utama dalam memancing bass dan cangkuk yang mempunyai batang pengimbang dan celah lebar akan memastikan cacing getah itu lurus dan hujungnya tertimbus sehingga cangkuk.

Jika umpan anda adalah ikan umpan nipis seperti kilau emas atau ikan kecil kepala fathead, ambil mata kail dawai pengukur halus. Untuk umpan yang lebih besar seperti bluegill atau ikan kecil penyedut, mata kail pancing yang lebih besar akan berfungsi. Apabila memancing dengan umpan potong, pertimbangkan mata kail bulatan. Dengan latihan, mata kail ini menghalang ikan daripada melontar mata kail dan membolehkan ikan dilepaskan dengan jayanya dengan ikan biasanya diikat di sudut mulut.

Seorang pemancing harus berhati-hati apabila cuba mengeluarkan bass yang ditangkap pada umpan engkol dengan dua set mata kail treble yang mengancam. Ini mungkin mengakibatkan bermain ikan lebih dekat dengan keletihan, menggunakan jaring, atau cuba meraih/memeluk bahagian tengah badan, yang boleh mengeluarkan lebih banyak lapisan lendir pelindung. Apabila anda benar-benar berada di atas ikan, cuba gantikan mata kail tiga kali ganda pada gewang anda dengan mata kail tunggal dan lihat jika ia menjejaskan kadar kail anda. Semakin sedikit bilangan mata kail, lebih mudah untuk kedua-dua ikan dan pemancing.

Dan selain memastikan lesen memancing anda dikemas kini, satu lagi cara yang bagus untuk membantu usaha tangkapan dan pelepasan serta pemuliharaan adalah dengan mencubit duri mata kail anda dengan satu set playar. Anda tidak akan merindui mereka.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *