Cara Memilih Kekili Memancing

Terdapat tiga jenis kekili pancing utama, dengan banyak pilihan dalam setiap reka bentuk. Secara teori sekurang-kurangnya, mana-mana kekili memancing boleh menangkap mana-mana ikan; cuma sesetengah kekili lebih mahir di kawasan tertentu. Untuk membantu memutuskan cara memilih kekili pancing, pertimbangkan apa yang anda suka tangkap dan cara anda ingin menangkapnya.

Sebagai contoh, adalah idea yang baik untuk pemancing muda atau pemula untuk memulakan dengan butang tekan, muka tertutup, kekili spin-cast. Kekili pancing jenis ini adalah pembina keyakinan yang hebat kerana ia sangat mudah dan memberikan banyak kawalan. Walaupun terdapat versi besar dan lasak yang tersedia untuk ikan keli yang bersaiz besar, ramai pengguna kekili muka tertutup menyasarkan spesies yang lebih kecil seperti ikan matahari. Sehingga pengenalan “garisan super,” beberapa pemancing kejohanan elit Bassmaster menggunakan kekili memancing jenis ini untuk kawalan yang lebih baik untuk membuat hantaran tertentu seperti melangkau di bawah dok.

Apabila kemahiran memancing meningkat, kekili seterusnya untuk dipilih ialah kekili berputar. Untuk membuat tuangan yang tepat, terdapat sedikit kawalan dengan kekili pancing ini dan ia memerlukan lebih banyak tangan, penggunaan jari untuk beroperasi tetapi ia serba boleh dan sangat mesra pengguna. Kekili berputar terdiri daripada versi ultra ringan untuk memancing ais kepada model air masin berat untuk melawan orang yang hebat dari dalam.

Umpan adalah jenis kekili utama ketiga. Ramai pemancing bes mendapati ia sangat sesuai untuk teknik “flipping” atau “pitching,” yang merupakan lakonan yang agak rapat, biasanya dengan jig yang berat. Dengan banyak latihan, pemain umpan juga menyeronokkan untuk membuang panjang dengan gewang lain. Walau bagaimanapun, dengan setiap lontaran kekili ini anda berisiko menghadapi “sarang burung” yang digeruni. Malah pemancing bass profesional perlu melaraskan kekili dengan setiap suis gewang dan mesti mempunyai ibu jari yang terlatih untuk memperlahankan gelendong pada penghujung balingan.

Untuk peralatan memancing yang terbaik, saya mengesyorkan kekili berputar sederhana. Ia boleh membuang pelbagai gewang atau umpan tanpa pelarasan dan mengendalikan apa sahaja yang berenang. Semasa membeli-belah, pertimbangkan bilangan galas bebola kekili. Kos tambahan yang sedikit biasanya bermakna kekili yang lebih licin dan tahan lebih lama. Tetapi pastikan anda membawa cukup untuk lesen memancing yang diperbaharui itu. Keutamaan!


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *