Cara Memilih Gewang Air Tawar

Kedai peralatan tempatan anda dengan mudah boleh mempunyai pilihan ratusan gewang air tawar. Kedai peruncit besar atau sumber dalam talian boleh memberikan jumlah pilihan yang mengejutkan. Sebagai contoh, mari kita pertimbangkan spinnerbait, salah satu gewang bass air tawar terbaik. Jika mereka menawarkan 4 pilihan saiz berat, 4 warna kepala berbeza, 5 warna skirt berbeza, 4 jenis bilah, 4 warna bilah dan pilihan bilah tandem, itu sama dengan, eh, bawa satu… Banyak pilihan. Terdapat begitu banyak pilihan umpan atau gewang air tawar yang boleh membebankan, walaupun untuk pemancing profesional. Berikut adalah 5 cara untuk membantu memilih gewang air tawar untuk kotak tackle anda.

Spesies

Kebanyakan sumber gewang air tawar terbaik akan mempunyai inventori yang dikumpulkan mengikut spesies. Semua gewang trout akan berada dalam satu bahagian; walleye, dalam yang lain. Terdapat banyak spesies yang bersilang dengan gewang. Sebagai contoh, saya pernah menangkap muskie pada jig crappie, tetapi susunan kedai mengikut spesies sekurang-kurangnya akan membawa anda ke taman permainan akuatik.

Kedalaman

Jika menyasarkan ikan di kawasan cetek pastikan pemilihan gewang anda termasuk air atas atau gewang yang boleh dikerjakan di kaki pertama atau lebih tiang air seperti umpan pemutar. Untuk kawasan yang lebih dalam, tenggelam cepat, jig berat atau umpan engkol dengan bil yang lebih panjang akan membantu membawa anda ke zon di mana yang besar mungkin bersembunyi. Kebanyakan gewang lain untuk memancing air tawar seperti umpan renang, umpan engkol segi empat sama, sudu, dsb. biasanya jatuh dalam julat kedalaman pertengahan.

Kejernihan Air

Warna terang sekurang-kurangnya membantu pemancing melihat gewang dalam air yang keruh, tetapi ramai pemancing bes percaya kontras daripada gewang gelap adalah pilihan yang lebih baik dan dengan itu memilih warna yang lebih terang untuk air yang jernih. Gewang yang membuat banyak getaran seperti jig berbilah, atau membuat bunyi seperti umpan engkol berderak, juga boleh membantu ikan mencari gewang anda.

Suhu

Dalam air suam, ikan sedang aktif memberi makan dan akan mencari umpan atau gewang air tawar anda supaya plastik lembut menjadi produktif seperti tiruan ikan kecil kecil pada pelantar drop-shot, atau cacing getah tradisional, perlahan-lahan bekerja di bahagian bawah. Dalam air yang lebih sejuk, anda perlu mencari ikan dan membuat mereka bertindak balas terhadap gewang anda seperti dengan jerkbait, crankbait tanpa bibir atau jig.

tumbuh-tumbuhan

Beberapa kawasan memancing yang paling produktif mempunyai banyak tumbuh-tumbuhan akuatik. Walau bagaimanapun, tidak semua gewang air tawar akan bertolak ansur dengan “rumpai”. Lebih sedikit mata kail, lebih baik. Sebagai contoh, umpan engkol tanpa bibir dengan dua cangkuk tiga kali ganda mungkin memerlukan beberapa hentakan yang kuat untuk merobek mana-mana tumbuh-tumbuhan yang disentuhnya untuk meneruskan tindakan standard. Umpan pemutar cangkuk tunggal, umpan renang atau sudu seperti ikan kecil perak Johnson klasik boleh menembusi banyak tumbuh-tumbuhan. Untuk tikar rumpai yang benar-benar tebal, air atas atau plastik lembut tanpa rumpai akan menjadi pertaruhan terbaik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *