Cara Memilih Bot Memancing untuk Perjalanan Air Masin Dalam Pesisir

Mempelajari cara memilih bot nelayan untuk perjalanan air masin di pantai tidak perlu menjadi proses yang rumit. Walaupun terdapat banyak model dan jenama untuk dipilih, membeli bot nelayan sebenarnya hanya melibatkan sedikit pemikiran dan penyelidikan.

Mungkin anda sudah tahu cara menaiki bot, tetapi sedang berfikir tentang membuat peralihan daripada bot air tawar kepada bot air masin. Jika ini berlaku, anda harus belajar cara memilih bot yang dibina daripada bahan khusus yang akan menahan persekitaran marin. Anda juga mungkin ingin menyemak panduan membeli bot untuk mengetahui tentang reka bentuk badan kapal yang mempunyai draf minimum untuk navigasi di atas air cetek.

Jika anda ingin mengetahui cara memilih bot nelayan air masin untuk kegunaan di dalam pantai, pertimbangkan tiga jenis bot dalam pantai:

  • Skiffs ialah bot nelayan air masin kecil. Secara umumnya, kebanyakan perahu kecil adalah kurang daripada 18 kaki panjang. Bot pesisir pantai ini dibina secara ringkas dan mudah untuk treler. Mereka menawarkan kelebihan tersendiri untuk memancing, termasuk hakikat bahawa mereka boleh mencapai banyak kawasan terpencil kerana badan kapal yang sangat cetek dalam julat 5 hingga 8 inci dan enjin sangkut yang lebih kecil.
  • Bot rumah pangsa ialah bot pantai boleh treler yang biasanya berada dalam julat 14 hingga 21 kaki dengan draf yang sangat cetek (7 hingga 10 inci) dan dek tuangan terbuka. Seperti namanya, ini biasanya beberapa bot terbaik untuk memancing di flat pedalaman atau di teluk cetek. Apabila pendekatan senyap dalam air kurus adalah perlu, anda juga boleh menggerakkan bot ini dengan poling dari platform di buritan.
  • Bot konsol tengah direka bentuk dengan helm di tengah bot dan dek terbuka di sekelilingnya. Apabila mempelajari cara memilih bot nelayan yang bersaiz terbaik untuk memancing di pantai, perlu diingat bahawa konsol tengah kecil dalam julat 17 hingga 22 kaki sesuai untuk digunakan di teluk yang dilindungi. Kebanyakan konsol tengah mempunyai draf yang lebih dalam sedikit daripada bot flat atau skif (biasanya sekitar 11 atau 12-inci), tetapi selalunya menawarkan tunggangan yang lebih kering sedikit sementara masih mudah untuk treler.

Memikirkan cara memilih bot untuk kawasan pantai yang anda ingin memancing tidak perlu mengelirukan atau rumit. Terdapat bot untuk setiap bajet, dan membeli-belah untuk yang betul adalah sebahagian daripada keseronokan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *