Cara Membuat Pancing: Tiang Kayu Langkah DIY

Terdapat beberapa sebab yang baik untuk mempelajari cara membuat pancing daripada kayu apabila anda berada di luar rumah. Sebagai contoh, mungkin anda ingin menyalurkan ahli survival dalaman anda dengan membuat joran anda sendiri daripada beberapa perkara yang mudah didapati. Sebagai alternatif, anda mungkin menyukai idea untuk membawanya kembali ke “masa lalu yang indah” dengan mengubah dahan pokok menjadi pancing buatan sendiri yang ringkas untuk menangkap bluegill dari kolam. Sama ada cara, anda boleh membuat tiang pancing kayu desa dalam beberapa minit.

Perkara yang Anda Perlukan untuk Membuat Tiang Memancing DIY

Apabila belajar cara membuat pancing semasa berada di alam semula jadi, pastikan anda mempunyai item berikut:

  • dahan pokok 6 kaki atau batang (sekurang-kurangnya setebal ibu jari anda)
  • Kertas pasir
  • Tali pancing
  • Mata kail

Langkah-langkah Membuat Pancing DIY

Sebaik sahaja anda mempunyai kayu, kertas pasir, tali pancing dan mata kail; ini adalah langkah-langkah untuk mempelajari cara membuat pancing gaya DIY:

Langkah satu

Sebaik sahaja anda telah menemui dahan pokok yang sesuai, anda perlu menjadikannya sebagai pancing buatan sendiri dengan mengeluarkan mana-mana dahan, pucuk dan daun sisi yang lebih kecil. Gunakan sekeping kertas pasir untuk mengampelas sebarang burls atau knot.

Langkah kedua

Pasang tali pancing dengan mengikat simpulan di pangkal kayu. Jangan ikat tali pancing pada hujung kayu kerana jika terkena gigitan ikan besar, ia boleh putus. Dengan memasang tali pada pangkal kayu, anda masih boleh mengendali ikan jika kayu itu patah.

Langkah ketiga

Lilitkan garisan dari pangkal sehingga ke hujung kayu.

Langkah keempat

Ikat satu lagi simpulan pada hujung kayu dan biarkan beberapa kaki garisan (bergantung pada kedalaman air) tergantung di hujungnya.

Langkah kelima

Pasangkan cangkuk pada hujung terminal pancing menggunakan simpul Clinch atau simpul Palomar.

Kini anda mempunyai peralatan memancing DIY anda sendiri yang boleh anda gunakan untuk menangkap makan malam jika anda berada dalam kesusahan dan tidak mempunyai joran yang dibeli di kedai!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *