Cara Membuat Ketua Memancing untuk Memancing Terbang

Mempelajari cara membuat ketua pancing untuk memancing adalah mudah dan tidak akan mengambil banyak masa. Walaupun terdapat ketua permainan besar khusus dan ketua air cetek, ketua pancing lalat tirus 50-25-25 ialah ketua pancing lalat standard yang baik yang boleh anda bina untuk air tawar atau air masin.

Mengikat Ketua Memancing Menggunakan Formula 50-25-25

Anda mungkin tertanya-tanya apakah maksud formula 50-25-25. Jangan risau; ia bukan persamaan matematik yang kompleks. 50-25-25 hanya merujuk kepada peratusan bahan perambut berkenaan dengan kekuatan garisan.

Katakan, sebagai contoh, anda perlu membuat perambut tirus 50-25-25 10 paun yang panjangnya 8 kaki. Ini adalah langkah-langkah yang akan anda ikuti:

  1. Bahagian punggung ialah 50 peratus daripada jumlah panjang ketua anda, atau 4 kaki. Apabila mengikat perambut 10 paun 50-25-25 tirus, anda akan menggunakan garis ujian 30 paun untuk bahagian punggung (berat bahan perambut kemudiannya akan “tirus” turun dari bahagian punggung). Pilih simpulan, seperti uni-ke uni, untuk menyambung setiap bahagian bahan ketua.
  2. Bahagian tengah pemimpin ialah 25 peratus daripada jumlah panjang, atau 2 kaki. Anda akan menggunakan ujian 20 paun untuk bahagian pertengahan perambut tirus anda.
  3. Bahagian tippet ialah 25 peratus daripada jumlah panjang, atau 2 kaki. Ya, anda rasa, anda akan menggunakan ujian 10 paun untuk bahagian tippet. Bahagian tippet ini adalah bahagian ketua anda yang terikat dengan lalat anda.
  4. Jika anda ingin mengikat perambut yang lebih berat atau lebih panjang dan tippet untuk situasi yang berbeza, anda boleh menambah panjang dan pemberat garisan menggunakan formula 50-25-25 yang mudah ini.

Sama ada anda sedang mengikat perambut pancing untuk pancing lalat anda atau belajar cara membuat pelantar memancing untuk digunakan dengan gear spincast anda, anda akan mengalami proses itu dalam masa yang singkat hanya dengan sedikit latihan. Sama seperti membina pelbagai jenis pelantar memancing, terdapat cara yang berbeza untuk membina pemimpin lalat. Walau bagaimanapun, perambut pancing terbaik yang boleh anda gunakan untuk memancing terbang adalah yang anda tahu cara membuatnya dengan yakin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *