Cara Membuang Lalat Kering Berbanding Lalat Basah

Memancing lalat berbeza daripada semua kaedah memancing lain kerana berat tali yang digunakan untuk melontar gewang, bukannya berat gewang, yang boleh menjadi sangat kecil. Jika belajar cara membuang lalat kering, ketahui bahawa seperti hampir semua tuangan lalat, menggerakkan gewang yang pada asasnya tidak berat memerlukan tuangan palsu untuk membina momentum garisan untuk kemudian menembak garisan ke hadapan.

Perbezaan utama mengenai cara membuang lalat kering berbanding lalat basah, mungkin lalat kering adalah gewang ringan yang paling ringan kerana ia direka untuk terapung di permukaan dan bukannya lalat tenggelam yang kemudiannya boleh menjadi lebih berat dan mungkin juga berada dalam pelantar seiring. Oleh itu, teknik tuangan lalat kering mungkin mempunyai gelung yang lebih ketat dan leper semasa tuangan palsu di atas kepala, manakala lalat basah seperti nimfa atau strim manik akan mempunyai komponen tuangan gelung terbuka yang lebih longgar sebelum penggambaran.

Cast roll adalah teknik tuangan lalat kering pemula yang baik kerana tiada tuangan palsu. Kelemahannya ialah jarak hantaran jika terhad kepada panjang garisan yang anda keluarkan dan boleh mengekalkan kawalan dalam pusingan berguling yang besar dan perlahan. Berita baiknya ialah anda tidak perlu risau tentang berus di belakang anda yang mungkin menarik lalat anda semasa casting belakang cast palsu.

Kerana jangkaan visual, gigitan permukaan biasanya dianggap sebagai hit yang paling menarik. Sebaik sahaja anda telah mempelajari cara membuang lalat kering pada jarak yang agak jauh, anda boleh mula mengasah kemahiran anda dengan pemilihan lalat, peletakan tuang dan membaiki garisan untuk hanyut “kanan”. Apabila anda mengambil lesen memancing anda, mungkin terdapat peraturan yang tersedia yang sering menyediakan kawasan khusus untuk memancing juga.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *