Cara Membiasakan Kuda Anda dengan Selimut Kuda

Selimut kuda adalah alat latihan yang hebat. Mereka menghilangkan kepekaan kuda anda kepada sensasi di seluruh badannya, serta memperkenalkannya kepada bunyi bising dan tekanan pada perut dan kakinya. Tetapi jika kuda anda tidak pernah memakai a selimutmemperkenalkan mereka buat kali pertama boleh membingungkan kedua-dua kuda dan pemilik.

Tetapkan diri anda untuk berjaya. Jika anda tidak pernah memperkenalkan kuda kepada selimut sebelum ini, adalah idea yang baik untuk mempunyai rakan atau jurulatih yang berpengalaman berdekatan untuk membantu. Mulakan proses ini apabila kuda anda berada dalam minda yang santai dan fokus. Masa terbaik untuk memperkenalkan selimut berkemungkinan besar selepas bersenam dan pada hari yang cerah tanpa angin atau hujan.

Latih kuda anda untuk memakai selimut kuda dengan baik sebelum anda memerlukannya. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah menyegerakan proses pada malam musim sejuk yang sejuk dengan kuda yang baru dipotong yang perlu diselimutkan ketika itu juga. Kuda anda akan merasakan keperluan anda dan lebih berjaga-jaga dan kurang berkemungkinan untuk berehat.

Kami telah menyusun proses tiga langkah untuk memperkenalkan kuda anda kepada selimut secara perlahan dan cekap.

Langkah 1: Membina Rasa Ingin Tahu Semulajadi

selimut kuda

Pegang selimut dalam satu tangan dan tali utama anda di tangan yang lain. Dekati kuda dengan selimut dan biarkan mereka menghidunya. Sebaik sahaja mereka berinteraksi dengan selimut, pergi dan bawa selimut kuda bersama anda.

Tindakan membenarkan kuda untuk berinteraksi dengan selimut untuk selang masa yang singkat mengambil kesempatan daripada rasa ingin tahu semulajadi mereka. Dengan berundur sebelum mereka selesai memeriksa objek, mereka akan menjadi lebih ingin tahu dan berminat, dan kurang takut.

Jika kuda anda tidak membenarkan anda mendekati dengan selimut, cuba berjalan jauh dari kuda dengan selimut jelas di sebelah tangan dan kuda mengikuti di belakang anda. Seboleh-bolehnya, anda harus membuat kuda itu berasa seolah-olah dia “mengejar” selimut. Ini membuatkan kuda itu berasa seolah-olah dia berada dalam kawalan dan membuatkan dia kurang takut dengan selimut kuda. Selepas anda membenarkan dia mengejar selimut dan membina rasa ingin tahu seperti itu, kembali ke langkah asal menghampiri dan berundur.

Teruskan mengulangi tindakan ini sehingga kuda anda kelihatan bosan dengan selimut. Anda akan dapat mengetahui bila ini berlaku kerana dia akan diam, benar-benar santai dan tidak berminat untuk berinteraksi dengan selimut kuda. Dia mungkin tertidur atau mula menguap!

Langkah 2: Menyentuh Selimut Kuda

selimut kuda

Sebaik sahaja kuda anda bosan memeriksa selimut, sudah tiba masanya untuk anda menyentuhnya dengannya. Ini boleh menjadi bahagian paling rumit dari keseluruhan proses. Ia membantu jika kuda anda telah hilang kepekaan terhadap pad pelana dan sebagainya.

Apabila anda mula-mula mula, anda ingin bersahaja dengan selimut, tetapi anda tidak mahu mengepakkannya atau menjadikannya kelihatan lebih menakutkan daripada yang sebenarnya. Jika anda cuba menyelinap ke atas kuda dengan selimut, kuda itu akan serta-merta dalam keadaan berjaga-jaga. Adalah lebih baik untuk bertindak seolah-olah anda dan kuda anda telah melakukan proses ini seribu kali sehari.

Jika kuda anda benar-benar reaktif terhadap selimut, mulakan dengan melipatnya menjadi segi empat sama kecil. Anda juga boleh menggulungnya ke dalam silinder kecil. Ini menjadikannya lebih kurang mengancam kuda. Sebaik sahaja anda boleh menyentuh seluruh kuda anda dengan gulungan selimut kuda, mulakan perlahan-lahan menjadikannya lebih besar dan lebih besar sehingga ia terbentang sepenuhnya dan kuda anda tidak reaktif terhadap kehadirannya.

Apabila anda mula-mula menyentuh kuda dengan selimut, mulakan di kawasan yang selamat seperti bahu, kemudian secara beransur-ansur bergerak ke arah kawasan yang lebih sensitif seperti kaki, perut dan hujung belakang. Jangan benarkan selimut menyeberang apabila anda mula-mula mula. Sebaliknya, hanya benarkan selimut kuda menyentuh bahagian yang sama yang anda berdiri; jika tidak, kuda itu boleh terkejut dengan sentuhan tiba-tiba di sebelah “salah” dengan objek baru yang pelik. Walau bagaimanapun, lakukan desensitisasi kuda kepada kedua-dua belah pihak. Sebaik sahaja kuda tidak sensitif kepada kedua-dua belah pihak, anda boleh mula membenarkan selimut melintasi tulang belakang.

Jika kuda anda bergerak menjauhi anda, lakukan yang terbaik untuk memastikan selimut menyentuh badannya sehingga dia berhenti bergerak, kemudian keluarkannya. Anda tidak mahu kuda anda mengetahui bahawa dia boleh melarikan diri dari selimut dengan menjauhkan diri apabila ia menyentuhnya.

Matlamat anda adalah untuk dapat menyentuh kuda anda dengan selimut di seluruh dan dari satu sisi ke sisi yang lain semasa dia berdiri diam dan benar-benar santai.

Langkah 3: Memakai Selimut Kuda

selimut kuda

Kini tiba masanya untuk momen penting– sebenarnya memakai selimut kuda! Sebagai permulaan, biarkan tali kaki dan perut dibuka. Letakkan selimut secara santai dengan cara yang cekap dan lancar yang tidak menimbulkan bunyi bising atau mengepak yang tidak perlu.

Ingat, anda tidak mahu licik dengan selimut. Fikirkan tentang memakainya seolah-olah anda dan kuda telah melakukan ini sejuta kali sebelum ini, dengan sikap yang tenang dan yakin.

Berlatih mengambil selimut di atas dan di luar sehingga kuda itu santai dan selesa dengannya. Walaupun selimut kuda direka untuk dipakai dari sebelah kiri kuda, amalkan kedua-dua belah. Latihan yang baik untuk membuat kuda selesa dengan kedua-dua belah badannya, dan akan membantu menghilangkan kepekaannya terhadap pergerakan, sensasi dan bunyi bising di sebelah kanan serta kiri.

Jangan takut untuk menggunakan hidangan! Jadikan memakai selimut kuda sebagai perkara yang baik. Setiap kali anda memakainya, tawarkan kuda anda hadiah, dan kemudian tanggalkan selimut. Hanya jangan biarkan kuda anda menjadi mendesak!

Sebaik sahaja anda boleh menghidupkan dan mematikan selimut dari kedua-dua sisi tanpa masalah, anda boleh mula bekerja pada tali. Pegang tali kaki dan perut pada kedudukan yang betul untuk jangka masa yang singkat, kemudian lepaskan. Jangan pasangkan tali, tetapi lakukan tekanan ringan, seolah-olah ia diikat.

Berhati-hati semasa bekerja dengan tali berhampiran hujung belakang kerana kuda anda boleh bertindak balas dengan teruk kepada sensasi baru. Ingat, keselamatan diutamakan! Jika anda berasa tidak selesa atau seolah-olah anda berada dalam bahaya pada bila-bila masa, berhenti dan minta bantuan daripada jurulatih.

Anda harus meningkatkan secara beransur-ansur jumlah masa tali ditekan pada badan sehingga kuda tidak reaktif sepenuhnya. Sebaik sahaja kuda mencapai tahap ini, pasangkan tali pengikatnya.

Bawa kuda itu berjalan-jalan di kawasan terkawal, seperti kandang bulat atau arena menunggang, supaya dia dapat membiasakan diri dengan rasa selimut bergerak di badannya.

Cari Selimut Kuda Anda Di Breeches.com

Di Breeches.com, kami membawa jenama selimut kuda terkenal seperti TuffRider, Baker dan Horseware Ireland. Sama ada anda sedang mencari cadar, berat sederhana atau berat, kami mempunyai selimut yang anda cari. Kami mempunyai pelbagai jenis leher, dari tiada tudung ke telinga hingga penutup ekor dan segala-galanya di antaranya.

Klik di sini untuk membeli selimut kuda sekarang.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *