Cara Membersihkan Kekang Anda

Kekang adalah peralatan keselamatan yang penting. Jika mereka tidak dijaga dengan baik, mereka boleh patah dan anda boleh mendapati diri anda dalam situasi yang mengancam nyawa. Nasib baik, bekalan yang betul memudahkan anda menjaga kekang kuda anda dengan baik. Kami mengesyorkan memilih jenama terkenal seperti Fiebing’s dan Lincoln untuk sabun pelana dan produk penyaman udara anda.

Sebelum anda mula membersihkan kekang anda, pastikan anda mempunyai bekalan berikut:

Lepaskan Kekang

kekang kuda di atas rak

Membongkar kekang adalah bahagian yang mudah. Menyatukan kembali adalah perkara yang sukar! Apabila anda membuka kekang, cuba dan ingat bahagian mana yang pergi ke mana. Adalah berguna untuk mempunyai kekang yang disatukan dengan betul untuk digunakan sebagai panduan apabila anda menyusun semula kekang anda.

Untuk mengasingkan kekang anda, mulakan dengan menanggalkan bit dengan membuka pengancing atau menyentap pada bahagian bawah bahagian pipi dan kekang. Kemudian, buka kancing atas pada bahagian pipi dan keluarkannya juga. Tali hidung harus mempunyai hanya satu gesper yang perlu dilepaskan di sebelah kiri kekang.

Buka selak tekak jika ia belum dibuka dan luncurkan semua bahagian. Ikat hidung hendaklah meluncur keluar dari bahagian mahkota selepas bahagian pipi. Setelah pita hidung dan kepingan pipi telah ditanggalkan, luncurkan pita kening dari bahagian mahkota, pastikan anda meluncurkannya keluar dari hujung tanpa strap untuk selak tekak. Banyak ikat kening tidak sesuai dengan gesper dan penjaga ini.

Rendam Bit dalam Air Panas Bersih

bit boleh menjadi kotor dengan air liur dan makanan, kekang

Sebelum anda mengeluarkan sabun dan span kulit anda, mulakan dengan membersihkan bahagian anda. Walaupun anda merendam bit kuda anda di dalam air selepas setiap kali anda menunggang, ia masih boleh dipenuhi dengan gunk. Terutama jika anda mempunyai kuda atau kuda yang suka makan rumput dengan bit masuk, makanan dan air liur boleh tersangkut di sendi bit, baik di tengah dan di tepi.

Semua zarah makanan dan air liur kering ini boleh menghalang bit anda daripada berfungsi dengan betul, kerana ia mengganggu betapa mudahnya bit itu bergerak dan meluncur. Tambahan pula, sedikit yang tidak dibersihkan secara mendalam sebenarnya tidak bersih. Makanan dan rumput lama boleh menjadi berkulat, manakala air liur kering dan serpihan lain mengubah rasa bit. Walau apa pun, kuda anda pasti akan menghargai sedikit bersih yang bagus!

Cara paling mudah untuk membersihkan bit anda adalah dengan merendamnya dengan baik. Dapatkan baldi yang cukup dalam untuk menenggelamkan bit anda sepenuhnya. Isi dengan air yang sangat panas, tidak mendidih kerana ia boleh mencairkan baldi atau merosakkan ketulan mulut getah, tetapi cukup panas untuk membantu membunuh sebarang kuman atau bakteria. Letakkan bit dalam baldi sejurus selepas anda menanggalkannya dari kekang anda. Dengan cara ini, ia boleh meresap sepanjang masa anda membersihkan dan sepatutnya sudah cukup bersedia untuk digunakan sebaik sahaja anda selesai membersihkan dan menyejukkan bahagian lain. Sesetengah serpihan yang sangat kotor mungkin memerlukan rendaman lebih lama.

Gunakan baldi air yang berbeza untuk membasahkan span anda semasa membersihkan bahagian paku anda– anda tidak mahu terkena sebarang sisa sabun pada bit anda.

Manakala sesuatu seperti Cuci Bit EHI ialah cara yang baik untuk meningkatkan penerimaan kuda anda terhadap bit dan memastikan bit itu tidak dijangkiti, tiada apa-apa seperti rendam yang baik dalam baldi air panas bersih untuk benar-benar mengeluarkan semua gunk daripada bit anda.

Bersih & Keadaan

kekang kuda bersih

Membersihkan dan menyejukkan kekang anda memerlukan kesabaran kerana terdapat banyak ceruk kecil untuk kotoran masuk. Menggunakan span tack memang boleh membantu, kerana ia cukup kecil untuk masuk ke ruang ini, sementara cukup tahan lama untuk digosok dan cukup lembut supaya tidak merosakkan kulit.

Mulakan dengan membasahkan span paku anda dengan air panas, tidak terlalu banyak sehingga ia menitis, tetapi cukup sehingga ia lembap apabila disentuh. Haba akan membantu melonggarkan dan menghilangkan kotoran dengan lembut. Gunakan sedikit sabun tack berkualiti tinggi dan mula menyental. Anda pasti mahu mendapatkan kedua-dua belah kulit. Bahagian yang terletak pada muka kuda anda berkemungkinan lebih kotor.

Selepas kekang bersih dan semua kotoran yang kelihatan telah dibuang, tiba masanya untuk keadaan. Perlu diingat bahawa adalah mungkin untuk melebihkan kekang anda. Kulit yang telah dikondisikan terlalu kerap atau dengan terlalu banyak produk akan terasa melekit apabila disentuh. Ia mungkin kelihatan seolah-olah ia mempunyai filem putih di atas kulit. Sebagai peraturan umum, adalah lebih baik untuk menggunakan lapisan perapi yang halus daripada yang tebal dan yang terbaik adalah hanya menyapu kulit anda sekali sebulan.

Cedok sedikit balsam kulit pada kain lembut atau span kering. Pergi ke atas kekang anda dengan balsam selepas semua sisa sabun dan lembapan telah dikeluarkan. Sama seperti semasa anda membersihkan kekang kuda anda, anda pasti mahu masuk ke setiap sudut dan celah.

Sapukan satu lapisan perapi dan tunggu untuk melihat sama ada kekang anda menyerap semuanya. Jika ya, anda boleh cuba sapukan kot lain. Adalah lebih baik untuk menggunakan beberapa lapisan nipis yang akan diserap oleh kekang kuda anda, bukannya satu lapisan tebal. Jika terdapat lebihan perapi selepas pemakaian, gunakan kain lembut yang bersih untuk memadamkannya.

Keadaan Dalam

gunakan minyak neatsfoot untuk menyejukkan kekang anda

Jika anda cuba menghidupkan semula kekang kuda lama, pelaziman mendalam mungkin menjadi kawan baik anda. Penyaman dalam hanya untuk kekang yang sangat kaku atau kering. Anda tidak sepatutnya membebankan kekang yang sudah lentur dan fleksibel kerana anda mungkin terlalu menyumbatnya.

Untuk menyejukkan kekang, letakkan kekang bersih dalam beg ziploc galon dengan sedikit minyak neatsfoot. Kemudian, anda boleh meletakkan beg di tempat yang cerah untuk memanaskan kulit secara perlahan-lahan dan menggalakkannya menyerap sebanyak mungkin minyak neatsfoot.

Selepas beberapa jam berlalu, keluarkan kekang dari matahari dan keluarkan dari beg.

Keluarkan sebarang minyak berlebihan dengan bantuan kain mikrofiber dan bengkokkan dan lenturkan kulit secara perlahan-lahan untuk membantu ia mendapatkan semula kelembutannya dan seterusnya menyerap minyak.

Perlu diingat bahawa minyak neatsfoot akan menggelapkan kulit, jadi anda hanya perlu melakukan ini dengan kekang kuda yang sudah gelap atau yang anda ingin gelapkan.

Letakkan Kekang Kembali Bersama

pasang kembali kekang kuda anda

Sekarang, untuk bahagian yang tidak begitu menyeronokkan. Sudah tiba masanya untuk memasang semula kekang. Lakukan semua langkah yang disenaraikan di bawah “Ambil Kekang” secara terbalik. Sebagai contoh, mulakan dengan menggelongsorkan jalur kening semula pada bahagian mahkota dan bekerja ke belakang.

Amat berguna untuk mempunyai rakan yang berpengetahuan yang berdiri di sisi untuk membantu jika ini kali pertama anda membuka kekang dan meletakkannya kembali. Mempunyai kekang kuda yang telah disatukan dengan betul di tangan untuk rujukan juga amat membantu.

Ingat, kekang anda ialah peralatan yang sangat penting yang akan mengubah cara anda berkomunikasi dengan kuda anda secara drastik, jadi berhati-hati supaya ia disusun dengan betul.

Semua Bekalan Pembersihan Tack yang Anda Perlukan

Breeches.com mempunyai semua bekalan pembersihan paku yang anda perlukan. Dengan jenama berkualiti tinggi seperti Fiebings, Lincoln, Effol, dan Leather Therapy, pelanggan kami mempunyai akses kepada produk yang betul untuk memastikan kekang, pelana dan aksesori kulit mereka bersih dan cantik.

Klik di sini untuk membeli koleksi produk penjagaan kulit kami.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *