Cara Membantu Memecahkan Bias

Sama ada dalam komuniti luar atau di mana-mana sahaja, bersiap sedia untuk menunjukkan sokongan anda Hari Wanita Antarabangsa 2022. Putuskan berat sebelah oleh dunia yang sama jantina yang meraikan kepelbagaian, kesaksamaan dan keterangkuman.

Jika anda tertanya-tanya bilakah Hari Wanita Antarabangsa? Atau apakah maksud Hari Wanita Antarabangsa? Hari Wanita Antarabangsa 2022 berlangsung pada hari Selasa, 8 Mac, dan ia merupakan hari global yang meraikan pencapaian sosial, ekonomi, budaya dan politik wanita. Hari itu juga menandakan seruan untuk bertindak untuk mempercepatkan kesaksamaan jantina. Anda boleh membantu meningkatkan kesedaran tentang kepentingan kesaksamaan pada 8 Mac dalam beberapa cara khusus.

1. Rancang Pengembaraan Luar Wanita

Pertimbangkan untuk merancang pengembaraan luar wanita atau berundur dengan beberapa wanita yang anda hormati atau kagumi. Semasa anda bersama, tanya mereka tentang kerjaya mereka, pengalaman mengatasi stereotaip, peranan kepimpinan, atau cara mereka menjadikan penjagaan diri sebagai keutamaan. Pertimbangkan beberapa soalan untuk membantu memulakan perbualan: Apakah cabaran unik yang telah anda hadapi dalam kerjaya anda? Bagaimanakah anda mengatasi diskriminasi? Mentor atau teladan yang manakah telah memberi kesan positif kepada anda dalam kerjaya anda, dan apakah satu pengajaran yang mereka ajarkan kepada anda? Bagaimanakah anda berjaya mengimbangi kerjaya dan kehidupan peribadi anda?

2. Tingkatkan Wanita dalam Hidup Anda

Kata-kata galakan sangat membantu dalam menaikkan semangat orang ramai dan memberi inspirasi kepada mereka untuk terus maju. Sama ada rakan sekerja, rakan, ibu, nenek, kakak, anak perempuan atau teman wanita – ucapkan kata-kata semangat dengan membuat panggilan telefon atau dengan menghantar teks kepada wanita penting dalam hidup anda untuk menunjukkan solidariti. Beritahu mereka betapa anda menghormati dan menghargai mereka.

3. Tunjukkan Sokongan Anda pada Sosial

Satu lagi cara yang berkesan untuk meraikan Hari Wanita Antarabangsa tahun ini adalah dengan menunjukkan komitmen anda terhadap ketidaksamaan yang mencabar dengan mengambil bahagian dalam kempen media sosial “Break the Bias”. Ambil gambar diri anda bersilang tangan dalam X dan kongsikannya pada platform media sosial pilihan anda menggunakan #BreakTheBias dan menyebut IWD (Hari Wanita Antarabangsa).

4. Sokong Perniagaan Milik Wanita

Menyokong perniagaan tempatan yang dimiliki, dikendalikan dan dikawal oleh seorang wanita atau wanita bukan sahaja menunjukkan perpaduan wanita, tetapi ia juga membantu menyumbang kepada pemerkasaan ekonomi yang sama, produk dan perkhidmatan yang mewakili serta ekonomi yang lebih makmur.

Memandangkan anda mempunyai beberapa cara khusus untuk memecahkan berat sebelah pada Hari Wanita Antarabangsa, bantu sebarkan berita dan galakkan orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *