Cara Membaca Pencari Ikan: Asas

Mempelajari cara membaca pencari ikan boleh memberi manfaat besar apabila anda memancing dari bot kerana ia memberi anda gambaran aktiviti ikan di bawah permukaan dan memberikan petunjuk tentang jenis struktur yang mungkin berkaitan dengan ikan. Kebanyakan pencari ikan hari ini dijual sebagai kombo pencari ikan GPS, yang secara amnya termasuk unit kepala pencari ikan, penerima GPS dan transduser.

Asas Pencari Kedalaman Ikan untuk Pemula

Pencari ikan terbaik tertakluk kepada pendapat kerana ramai pemancing air cetek memilih pencari ikan yang menampilkan pengimejan imbasan sisi untuk melihat struktur atau ikan ke sisi bot, manakala ramai pemancing air dalam lebih suka menggunakan unit dengan pengimejan imbasan bawah untuk lihat struktur atau ikan di bawah bot. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pencari ikan di pasaran yang mempunyai kedua-dua jenis teknologi.

Berita baiknya ialah sama ada anda menggunakan pengimejan imbasan sisi atau pengimejan imbasan bawah pada pencari kedalaman ikan, unit mesra pengguna hari ini sering bermaksud bahawa pemancing biasa boleh menggunakan “mod auto” tanpa perlu membuat banyak pelarasan pada tetapan.

Bagaimana Pencari Ikan Berfungsi?

Pencari ikan menggunakan bunyi untuk mencari objek di bawah air. Mereka bekerja dengan menghantar denyutan bunyi dan menunggu gema. Frekuensi yang digunakan berbeza-beza, dari sangat rendah (infrasonik) hingga sangat tinggi (ultrasonik). Apabila mempelajari cara membaca pencari ikan, anda akan melihat bahawa ikan muncul sebagai gerbang dalam pengimejan sonar tradisional.

Sonar Tradisional, Pengimejan Imbas Bawah, Pengimejan Imbasan Sisi

Sonar tradisional biasanya digunakan untuk mencari gerbang ikan dan bebola umpan, imbasan ke bawah sering digunakan untuk mengambil struktur dalam seperti pokok terendam atau tebing di bawah bot, dan imbasan sisi membolehkan anda melihat gambaran yang lebih luas tentang persekitaran bawah air untuk kedua-dua belah bot (yang sering membantu di tempat-tempat seperti teluk dan anak sungai cetek).

Sesetengah unit pencari ikan menampilkan mod skrin belah supaya anda boleh mengenal pasti kedua-dua ciri ikan dan bahagian bawah melalui teknologi imbasan bawah atau imbasan sisi.

Mengenal pasti Ikan Besar

Bagaimanakah anda mengetahui saiz ikan yang mungkin anda lihat pada pencari ikan anda? Secara umum, semakin tebal gerbang ikan, semakin besar ikan itu. Panjang gerbang ikan juga boleh memberikan petunjuk saiz, tetapi anda perlu mempertimbangkan pelarasan untuk kedalaman air. Semakin dalam air, semakin kecil pulangannya. Dalam erti kata lain, jika anda melihat gerbang besar pada pencari ikan anda semasa memancing di air dalam maka anda tahu ia mestilah ikan yang besar.

Memandangkan anda tahu asas cara membaca pencari ikan untuk mencari ikan, kini anda boleh pergi ke bahagian pelantar memancing dan belajar cara menyediakan pelantar pencari ikan atau pelantar bawah dua mata kail untuk menangkap ikan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *