Cara Memancing Trout di Tasik

Beberapa peluang terbaik untuk menangkap ikan trout di tasik wujud pada awal musim, jadi berikut ialah beberapa nasihat tentang cara memancing ikan trout di tasik pada masa ini. Jika anda berminat untuk mengetahui cara memancing ikan trout di dalam kolam, ambil perhatian bahawa banyak faktor persekitaran yang sama berfungsi, tetapi saiz badan air bermakna kolam menjadi lebih cepat panas dan ikan masuk lebih awal.

Bagaimana dan Di Mana Tasik Hangat

Selepas ais keluar pada akhir musim sejuk atau awal musim bunga, tasik mula panas di permukaan. Ikan trout boleh ditemui di mana-mana peringkat pada masa ini dan selalunya berada di dalam strata atas, 20 kaki atau kurang, tasik, atau dalam air cetek berhampiran pantai.

Kawasan berhampiran pelepasan haba, anak sungai dan garis pantai berbatu selalunya menyediakan air yang lebih hangat. Lebih panas dalam keadaan ini mungkin 46 darjah berbanding 43 atau 44 darjah di seluruh bahagian tasik. Poket air lain yang lebih panas daripada tasik lain mungkin ditemui, dan ia boleh memuatkan ikan yang boleh ditangkap.

Fokus pada Anak Sungai

Dalam kebanyakan tasik besar dan kecil dan dalam banyak tampungan, alur keluar anak sungai (masuk tasik) memainkan peranan penting dalam tingkah laku ikan trout dan kejayaan memancing pada musim bunga. Spesies pemangsa dan mangsa datang ke kawasan berhampiran pantai dipengaruhi oleh anak sungai kerana kehadiran makanan dan keadaan yang lebih selesa.

Pada musim bunga, sungai, anak sungai dan saluran keluar empangan hulu menanggung larian yang membantu “membuka” tasik. Hujan hangat adalah rahmat untuk badan air yang besar yang mempunyai anak sungai utama. Kadangkala ia mengambil masa dua atau tiga hari untuk hujan lebat dan panas untuk memberi kesan ke seluruh sistem tasik yang besar. Walau bagaimanapun, kawasan yang paling hampir dengan anak sungai masuk selalunya akan memanaskan badan terlebih dahulu dan amat berbaloi untuk memancing jika ia tidak terlalu berlumpur. Keadaan terbaik ialah salur masuk dengan air jernih yang beberapa darjah lebih panas daripada tempat lain.

Apabila memikirkan tentang awal musim bunga dan cara memancing ikan trout di tasik, jangan terlepas pandang kepentingan memancing di dalam dan berhampiran anak sungai serta persekitarannya, dan berwaspada terhadap pengaruh hujan hangat terhadap aktiviti ikan trout.

Ambil perhatian juga bahawa walaupun anak sungai utama, atau aliran besar, mempunyai pengaruh terbesar di tasik, anak sungai kecil dan sumber lain yang berpotensi air suam juga merupakan tempat yang baik. Mereka mungkin tidak memanaskan kawasan yang luas, tetapi mereka masih boleh menarik ternakan kecil dan dengan itu menjelajah ikan trout untuk mendapatkan makanan.

Troll ke Tutup Tanah

Apabila ikan trout cetek pada awal musim, mereka boleh ditangkap dengan trolling, hanyut dengan umpan, dan melontar dari pantai. Trolling membolehkan anda menutup banyak tanah dan mencari ikan yang aktif dan agresif, terutamanya ikan trout yang tidak digeruni atau diganggu oleh pemancing dan bot lain. Di tasik yang besar, anda boleh menyebarkan persembahan troll anda dan menjauhi orang lain, terutamanya pada hujung minggu apabila lebih ramai pemancing memancing.

Hanyut dengan Umpan Langsung

Memancing hanyut biasanya merupakan cadangan umpan hidup. Ramai pemancing agak berjaya dengan teknik ini menggunakan ternakan tempatan yang lazim untuk umpan, tetapi ia perlahan dan boleh dikatakan kurang produktif daripada memancing gewang dari bot di bawah kuasa motor. Di tasik di mana penggunaan motor dilarang, hanyut mungkin berfaedah apabila angin bertiup sederhana, dan jika anda boleh memancing berbilang umpan pada kedalaman dan jarak yang berbeza dari bot. Menutup air sentiasa menjadi isu jadi lebih banyak anda menyebarkan perkara lebih baik.

Cara Memancing Trout dari Pantai

Pemancing di pantai mungkin dihadkan pada satu tempat, seperti jeti atau tembok pemecah, dan mesti membuang berulang kali dengan harapan dapat menarik ikan yang bergerak dan masuk. Ini boleh membuahkan hasil berhampiran kawasan masuk, di mana air sungai yang hangat menarik sejumlah besar ikan. Anda juga boleh “troll” dalam erti kata tertentu dengan berjalan ke atas dan ke bawah tembok pemecah, menggunakan sideplaner yang boleh dilemparkan untuk mengeluarkan tawaran anda.

Di tasik-tasik kecil, walau bagaimanapun, ia berbaloi untuk bergerak, menumpukan usaha melontar pantai berhampiran titik yang menonjol, salur masuk, tebing curam, pantai bertatah batu dan batu, garis pantai dengan titisan tajam ke air dalam, dan kawasan teluk dan teluk yang hangat. Ini adalah tempat yang sama yang anda akan bekerja dengan trolling, perbezaannya ialah anda boleh menampung lebih banyak air dengan lebih teliti dalam bot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *