Cara Memancing Jerkbait

Suhu air mula menurun dan pemancing akan menyesuaikan taktik bermusim mereka. Walaupun ia boleh menangkap ikan sepanjang tahun, satu gewang air sejuk tradisional ialah jerkbait. Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk memancing jerkbait, baik, seperti namanya, anda jerk. Tetapi ada sedikit lagi kepada jerkbait untuk pemula daripada itu.

Daripada hanya bergoyang-goyang secara berterusan untuk aksi beberapa gewang seperti jig berbilah atau umpan engkol, untuk memancing jerkbait, anda membuat gewang itu berkedut dan menembak ke hadapan dengan melonjakkan pancing dan bergoyang dalam garisan kendur yang dicipta. Komponen penting dalam mempelajari cara memancing jerkbait ialah irama tindakan ini. Ia mungkin kelihatan tidak penting tetapi perbezaan antara, sebagai contoh, “jerk-jerk, jeda” dan “jerk-jerk-jerk, jeda” boleh menjadi besar.

Dan jangan terlalu melihat panjang jeda untuk memancing bass jerkbait, yang mungkin 20 saat atau lebih. Lebih sejuk air, lebih lama jeda. Jika air mempunyai sedikit ais pada waktu pagi, pertimbangkan pakar memancing ikan bass dan hos TV Mark Zona untuk mencipta petua: “Seks kepada seseorang.” Sebaik sahaja anda menemui irama atau irama ini, untuk memancing jerkbait yang berjaya, anda mungkin perlu mengeluarkannya secara konsisten.

Walaupun warna pastinya memainkan peranan, kedalaman kerja boleh membantu menentukan apa sebenarnya jerkbait terbaik untuk hari itu. Beberapa jerkbait terapung, ada yang tenggelam, dan ada juga yang menggantung apabila kedalaman dicapai. Sesetengah gewang ini berjalan cetek (1-3 kaki), manakala yang lain mempunyai berat dalaman yang mungkin beralih atau mempunyai bibir yang lebih besar dan curam untuk menyelam hingga 10 kaki atau lebih.

Persediaan jerkbait bergantung pada air yang anda memancing. Memancing jerkbait sungai boleh menggunakan gewang plastik keras atau lembut. Terdapat plus dan minus untuk setiap satu. Gewang keras mungkin mempunyai 2 atau 3 set mata kail tiga kali ganda jadi apa-apa sahaja yang terhantuk mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk sangkut. Walau bagaimanapun, ini juga boleh bermakna batu dan isu tumbuh-tumbuhan akuatik. Salah satu cara mengatasinya ialah dengan menggunakan jerkbait plastik lembut, sering dipanggil “flukes”, yang boleh dicurangi tanpa rumpai dengan satu cangkuk. Jika gigitan terlepas, pemancing boleh menaik taraf dan memasang dengan satu cangkuk tiga kali ganda.

Nota lain tentang mempelajari cara memancing jerkbait ialah dalam air yang lebih suam, ia dianggap “bekerja.” Teknik air suam lain seperti drop-shot atau pelantar Carolina mungkin dianggap sebagai kurang berkesan, dan, seperti yang saya dengar pemancing profesional berkata, lebih kepada “menyeretnya.” Walau bagaimanapun, apabila air menjadi sejuk, metabolisme ikan menurun, dan ikan kurang makan. Ini bermakna anda mungkin perlu “bekerja” lebih keras dengan melontar, mengedut, menyentak, memikat untuk mencetuskan gigitan reaksi, walaupun ikan mungkin tidak semestinya lapar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *