Cara Memancing Dengan Gewang Crankbait untuk Bass

Adakah anda bersedia untuk belajar bagaimana untuk memancing dengan crankbaits untuk bass? Anda mungkin mencari dalam talian untuk “cara memancing dengan umpan engkol” kerana musim bunga dan musim panas adalah dua musim utama untuk memancing umpan engkol.

Crankbaits boleh menjadi salah satu jenis gewang pancing yang paling berkesan untuk digunakan kerana ia membolehkan anda menutup kawasan air yang luas dalam masa yang singkat. Dalam erti kata lain, ia adalah gewang yang bagus untuk digunakan apabila anda ingin “mencorak” bass atau menentukan di mana ikan dipegang dalam tempoh masa tertentu. Sekarang adalah masa yang sesuai untuk memperbaharui lesen memancing anda, dan temui keseronokan memancing dengan umpan engkol.

Apakah Crankbaits?

Umpan engkol ialah gewang pancing yang direka bentuk untuk meniru pelbagai jenis ikan umpan dan mempunyai bibir plastik atau pancing di bahagian hadapan yang membolehkan gewang berjalan pada kedalaman tertentu. Apabila mempelajari cara memancing menggunakan crankbaits, anda harus membiasakan diri dengan tiga jenis asas crankbaits.

  • Umpan engkol lari cetek. Umpan engkol ini mempunyai bil plastik segi empat sama dan berjalan pada kedalaman kira-kira 5 kaki atau kurang.
  • Umpan engkol larian sederhana. Berlari pada kedalaman 8 hingga 12 kaki dan mempunyai bil plastik bulat.
  • Umpan engkol menyelam dalam. Umpan engkol yang mempunyai bil plastik yang panjang dan bulat dan berjalan pada kedalaman 12 kaki atau lebih.

Memandangkan banyak laluan air mempunyai pelbagai kedalaman dan jenis struktur yang berbeza, adalah idea yang baik untuk menyimpan pelbagai umpan engkol dalam kotak tackle anda yang berjalan pada pelbagai julat kedalaman.

Langkah-langkah Memancing Crankbait

Sama seperti apabila memilih jenis umpan pancing lain, anda harus menggunakan umpan engkol yang mencapai kedalaman yang sama seperti ikan umpan semula jadi dan yang kelihatan seperti jenis ikan umpan yang terdapat di habitat tertentu. Mempelajari cara memancing dengan gewang crankbait tidaklah sukar, ia hanya memerlukan anda mengumpulkan beberapa maklumat tentang tempat yang anda ingin memancing.

  1. Tentukan kedalaman air. Sebaik sahaja anda mengetahui anggaran kedalaman, anda boleh memilih crankbait yang akan mencapai bahagian kanan lajur air.
  2. Perhatikan jenis ikan umpan yang anda lihat di tasik, takungan, sungai atau kolam tempat anda ingin memancing. Adakah terdapat populasi shad yang besar? Atau, adakah anda melihat kilauan liar berenang di sekitar tumbuh-tumbuhan? Pilih crankbait yang paling menyerupai jenis baitfish yang anda perhatikan.
  3. Pilih jenis tali pancing yang terbaik untuk digunakan dengan umpan engkol pilihan anda. Garisan monofilamen adalah terbaik apabila menggunakan umpan engkol selam cetek kerana ia terapung. Tali pancing fluorokarbon lebih sesuai apabila memancing di kawasan yang lebih dalam sejak tali pancing fluorokarbon tenggelam.
  4. Pastikan anda mempunyai joran dan kekili yang sesuai untuk memancing crankbait. Batang sederhana berat 7 kaki, dipasangkan dengan kekili yang mempunyai nisbah gear yang lebih perlahan (sekitar 5:1). Nisbah gear yang lebih perlahan akan menghalang anda daripada terhuyung-hayang terlalu cepat, dan membantu anda mendapatkan umpan engkol anda ke kedalaman yang diperlukan.

Ini hanyalah beberapa garis panduan asas yang boleh membantu anda mempelajari cara memancing dengan gewang crankbait. Lihat bahagian gewang memancing air tawar untuk mengetahui tentang jenis gewang air tawar lain, seperti jig atau sudu.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *