Cara Memancing Bass dalam Kolam Menggunakan Gewang Buatan

Jika anda ingin berseronok sambil memancing berdekatan dengan rumah, pelajari cara memancing ikan siakap di dalam kolam menggunakan gewang tiruan. Perjalanan memancing bass kolam kecil yang ringkas boleh menjadi peluang terbaik untuk bereksperimen dengan gewang dan umpan tiruan yang berbeza. Selain itu, bass sering mencapai saiz yang dihormati apabila mereka mendiami laluan air sederhana di mana mereka tidak perlu bersaing dengan spesies ikan pemangsa lain untuk mendapatkan sumber makanan.

Apabila mempelajari cara memancing ikan bass di dalam kolam dengan gewang tiruan, ingatlah lima petua penting ini.

  1. Pastikan rod dan gelendong anda sediakan dengan mudah. Gunakan joran berputar atau umpan umpan 5 ½ hingga 6 ½ berat sederhana dan sediakan kekili semasa kolam memancing ikan. Anda boleh mengelilingi kekili anda dengan garisan monofilamen 6-12 paun atau jalinan 8-30 paun. Jalinan biasanya merupakan pilihan yang lebih baik apabila kolam memancing yang mempunyai tumbuh-tumbuhan lebat kerana ia mempunyai sedikit regangan dan membolehkan cangkuk yang lebih baik.
  2. Gewang katak atas air atau gewang gaya “jalan anjing” adalah pilihan yang baik apabila memancing air tawar di dalam kolam. Memandangkan kolam biasanya merupakan badan air yang lebih cetek, gewang ini akan membolehkan anda menampung air yang banyak tanpa tersangkut atau digantung di bahagian bawah. Gunakan gewang katak atas air tanpa rumpai di kawasan yang terdapat pad teratai atau tumbuh-tumbuhan lebat. Simpan gewang gaya “walk the dog” anda untuk menutup mana-mana kawasan terbuka yang anda tidak akan terjebak pada rumpai atau struktur.
  3. Ingat untuk memberi perhatian kepada kejernihan air. Jika kolam itu jernih, cuba gunakan umpan renang, jerkbait plastik lembut atau jig berenang. Jika airnya berlumpur, pelajari cara memancing dengan gewang yang bergetar atau berkelip apabila digerakkan melalui air, seperti umpan cerewet atau umpan spinner. Apabila air kolam berlumpur, bunyi bising atau denyar boleh membantu bes mencari gewang anda dengan garis sisinya dan bukannya dengan penglihatan sahaja.
  4. Gunakan gewang yang lebih senyap dahulu. Pendekatan senyap adalah penting apabila memancing ikan siakap kecil. Perhatikan di mana bayang anda jatuh semasa anda menghampiri garis pantai, dan gunakan gewang paling senyap anda terlebih dahulu. Ini akan membantu anda mengelakkan daripada menakut-nakutkan mana-mana ikan yang mungkin duduk di kawasan cetek.
  5. Lemparkan gewang anda selari dengan garis pantai untuk lebih banyak pukulan. Bass dalam kolam cenderung lebih berkaitan dengan penutup dan struktur pantai, jadi jika anda menggunakan gewang atau umpan anda di sepanjang pinggir pantai, anda mungkin akan mendapat lebih banyak gigitan.

Anda tidak lama lagi akan menyedari bahawa mempelajari cara menangkap ikan di dalam kolam adalah mudah. Ingat sahaja petua memancing bass yang mudah ini, dan anda akan terpikat untuk menangkap bass dengan gewang tiruan di kolam tempatan sepanjang musim panas!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *