Cara Memanah Ikan Keli

Seorang kenalan menelefon baru-baru ini, dan apabila dia berkata dia mempunyai soalan ikan, saya fikir ia akan menjadi bagaimana untuk memancing sesuatu-atau-lain atau di mana untuk mendapatkan lesen memancing. Tidak.

Anak perempuan saya menangkap ikan keli hari ini,” katanya, “dan dia mahu memeliharanya. Saya tidak pernah membersihkan satu daripada ini, jadi saya tertanya-tanya bagaimana untuk memakan ikan keli.

Ternyata anak perempuannya sebenarnya telah menangkap kepala lembu, salah satu spesies yang lebih kecil dalam keluarga ikan keli, dan yang enak, terutamanya apabila diambil dari air sejuk pada musim bunga.

Saya memberitahunya bahawa anda tidak benar-benar memakan ikan keli kerana anda mungkin hinggap, bluegill atau trout kecil yang akan digoreng. Iaitu, anda tidak hanya mengambil pisau ke perut ikan keli dan mengeluarkan isi perut (iaitu usus ikan keli) kerana melakukannya menjadikannya lebih sukar (hampir mustahil) untuk mengeluarkan kulit ikan keli yang nipis dan licin dengan berkesan. Anda perlu mengeluarkan kulit itu, serta kepala, dalam proses pembersihan awal, dan anda tidak boleh hanya kemudian memotong kulit ikan keli dari fillet. Jika anda pernah mencuba ini sekali, anda tidak akan melakukannya lagi. Atau, anda tidak akan menyimpan ikan keli lagi dan itu memalukan kerana ia sedap.

Oleh itu, persoalan bagaimana untuk memakan ikan keli menjadi salah satu cara membersihkan ikan keli dengan betul. Penyelesaiannya agak mudah dan bermula dengan keseluruhan ikan yang tidak dipotong dengan cara apa pun. Sebelum anda memulakan, ingat bahawa ikan keli mempunyai sirip dada yang tajam yang anda tidak mahu menusuk kulit anda, jadi adalah idea yang baik untuk memakai sarung tangan di tangan yang akan memegang ikan keli anda.

Berikut ialah proses untuk menguliti dan mengeluarkan kepala lembu dan ikan keli kecil dengan kemas (dengan mengandaikan bahawa anda kidal):

  1. Pegang ikan ke atas dan perut ke bawah dengan ibu jari, telunjuk dan jari tengah tangan kiri anda menyematkan sirip dada.
  2. Dengan pisau tajam, buat potongan cetek kulit di sekeliling keseluruhan kepala ikan, serta sepanjang tulang belakang dari sirip punggung hingga sirip adiposa.
  3. Menggunakan sepasang playar (atau pencengkam kulit ikan keli), ambil kulit di belakang di belakang kepala dan tarik ke ekor. Lakukan ini pada kedua-dua belah pihak.
  4. Masih memegang kepala di tangan kiri anda, pegang badan tepat di belakang kepala dengan tangan kanan anda; tundukkan kepala ke bawah untuk patahkan tulang belakang.
  5. Tarik kepala dari ikan, tarik ke bawah dan belakang ke arah ekor. Ini akan mengeluarkan kulit dan isi perut dalam satu proses.
  6. Potong ekor jika dikehendaki dan bilas ikan dalam air bersih.

Begitulah cara mengunyah ikan keli dan membuang kulitnya dalam satu proses. Sebaik sahaja anda telah melakukan beberapa ia menjadi cepat dan mudah. Dan selepas memakannya, anda akan mahu menangkap dan menyimpan lebih banyak lagi. Jangan lupa dapatkan lesen memancing sebelum anda pergi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *