Cara Memahami Pasang Surut dan Memancing Boleh Membantu Anda Menangkap Bass

Pasang surut ialah turun naik paras laut di sepanjang pantai. Biasanya terdapat dua air pasang dan dua air surut setiap hari. Fenomena yang boleh diramal ini berlaku disebabkan oleh tarikan graviti bulan dan matahari. Memahami pasang surut dan memancing di setiap kawasan adalah sangat penting.

Ikan air masin bukan satu-satunya ikan yang terjejas oleh pasang surut. Estuari ialah kawasan di mana air tawar dan air masin bercampur. Semasa belajar membaca pasang surut untuk memancing, saya telah mengikuti pertandingan bass profesional yang kadangkala mempunyai acara di kawasan yang dipengaruhi pasang surut seperti Sungai Delaware berhampiran Philadelphia, Pennsylvania dan Delta California berhampiran Stockton, California.

Jika anda sedang bercuti dan masa adalah terhad untuk memancing di sepanjang pantai, anda perlu menyelidik memancing air surut berbanding air pasang. Adakah satu lebih baik daripada yang lain? Jawapannya, seperti kebanyakan memancing, adalah “ia bergantung.” Dalam acara Virginia River Bassmaster, air surut adalah tempat tindakan itu berlaku. Walau bagaimanapun, air pasang adalah memancing terbaik dalam kejohanan Sungai Sacramento.

Air pasang mendorong air masin naik ke hulu. Ikan boleh mengejar barang mangsa seperti ketam dan juga burung dengan baik ke kawasan cetek, mungkin paya yang mungkin kering beberapa jam lebih awal. Air surut menarik semua yang boleh dibawa air ke laut, selalunya menjadi mangsa.

Memahami pasang surut dan memancing dan bagaimana arus dan hala tuju adalah kunci kejayaan memancing adalah penting. Tidal bass tahu air pasang akan bertukar dan mengambil kesempatan daripada keadaan. Pemancing di negeri-negeri yang terkurung daratan mengalami penyuapan “on-switch” ini di dalam takungan apabila air dilepaskan secara berkala di bawah empangan. Pengumpan oportunistik akan meletakkan kedudukan berhampiran muara anak sungai semasa air surut dan membiarkan air membawa makanan kepadanya. Bass akan menggunakan sebarang struktur untuk meletakkan kedudukan di kawasan yang menjimatkan tenaga dan mencipta titik serang hendap.

Masa adalah penting untuk memahami pasang surut dan memancing. Anda boleh memancing pada bila-bila masa, tetapi perhatikan arah semasa dan ketahui bahawa ia akan berubah pada masa yang boleh diramalkan dan anda mungkin perlu mengubah kedudukan anda untuk memanfaatkan fenomena air pasang dengan sebaiknya. Biasakan diri anda dengan carta pasang surut. Ini boleh didapati dalam talian, atau lebih baik lagi apabila anda mendapatkan lesen memancing anda, beli satu di kedai umpan tempatan di mana pemilik boleh membantu memberikan nasihat terbaik tentang tempat dan bila.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *