Cara Kekal Selamat, Selamat, Mudah Alih

Memancing kayak lautan memerlukan jenis kraf tertentu. Terdapat beberapa jenis kayak seperti “rekreasi”, “air putih”, “ultra-cahaya”, dan “memancing.” Reka bentuk berbeza-beza, bergantung pada jenis air di mana ia akan digunakan terutamanya. Lautan itu besar dan menakutkan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum pergi memancing kayak di lautan:

1. Selamat

Kayak laut atau lautan perlu kekal stabil, walau apa pun keadaan angin, arus dan ombak. Kestabilan ini akan membantu memberikan keyakinan yang sangat diperlukan untuk perjalanan laut. Anda juga memerlukan peranti pengapungan peribadi yang boleh dipercayai, untuk kekal kelihatan dengan bendera dan cahaya, serta semak semua petua keselamatan yang lain.

2. Selamat

Untuk memancing kayak di lautan, Ric Burnley, editor majalah Kayak Angler dan Panduan Pembeli Mendayung, menghabiskan hampir sepanjang masanya memancing kayak lautan dan mematuhi nasihat seorang lagi pemancing kayak yang terkenal, Jim Sammons: “rig to flip.” Betul, anggap yang paling teruk boleh berlaku dan kayak itu berguling. Anda dan kayak akan kekal bertenaga tetapi anda tidak mahu kehilangan semua tackle anda. Ambil sekurang-kurangnya aksesori kayak lautan dan selamatkan semuanya dengan klip, tali bungee dan jaring. Kayak Ric juga mempunyai “tetas yang cukup besar untuk memegang pancing saya sekiranya saya hilang dalam ombak.”

3. Mudah Alih

Kayak laut terbaik direka untuk dayung yang cekap untuk menempuh jarak yang jauh dan bergerak melalui apa jua keadaan lautan. Ric memilih kayak laut yang “rendah dan kurus untuk membelah air dan menghembus angin, berguling di atas ombak, dan saya masih boleh berdiri dan memancing, walaupun dalam laut bergelora.” Sesetengah kayak memancing lautan mempunyai pendorong jenis menjaja sementara yang lain mempunyai motor trolling elektrik supaya anda boleh menumpukan pada aspek lain dalam perjalanan memancing.

Sebelum memulakan perjalanan memancing berkayak di lautan besar, berikut ialah petua memancing kayak ringkas. Dapatkan pengalaman berkayak di air yang lebih kecil dan lebih memaafkan dahulu. Kayak laut, Neil Schulman membandingkan memancing kayak laut dengan ransel alpine kerana keperluan untuk bergerak, selamat dan menyimpan barang dengan selamat. Dan pastikan lesen memancing dan pendaftaran bot anda dikemas kini sebelum memulakan salah satu pengembaraan memancing yang hebat!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *