Cara Hentikan Pelana Anda Daripada Tergelincir

Adakah pelana anda tergelincir? Tiada yang lebih buruk daripada membelok dengan pantas dan merasakan pelana anda tergelincir ke satu sisi. Malah penunggang terbaik tidak boleh kekal dalam keadaan kecemasan jika pelana kuda anda sedang meluncur!

Pelana yang tergelincir dari sisi ke sisi atau ke hadapan dan belakang boleh mewujudkan situasi berbahaya dan tidak selesa untuk kedua-dua kuda dan penunggang.

Terdapat beberapa sebab berbeza pelana anda mungkin tergelincir. Ia mungkin tidak sesuai, pelana pelana anda mungkin terlalu licin, atau produk dandanan yang anda gunakan boleh menyebabkan kot kuda anda licin.

Cuba salah satu daripada enam petua ini untuk menghentikan pelana anda daripada tergelincir.

Semak Fit

pelana kuda sesuai

Perkara pertama yang anda mahu lakukan apabila anda perasan bahawa pelana anda tidak akan kekal dalam satu kedudukan ialah menghubungi anda tukang pasang pelana.

Pelana yang tidak sesuai lebih cenderung untuk menggelongsor, ditambah pula dengan pelana gelongsor sangat tidak selesa untuk kuda. Kuda kami mempunyai tugas yang cukup sukar untuk memastikan penunggangnya seimbang di belakang mereka. Pelana gelongsor hanya menyukarkan tugas mereka!

Tukang pasang pelana yang berkelayakan akan dapat menilai kesesuaian pelana dan mengenal pasti sebab ia mungkin menggelongsor. Jika anda mempunyai kuda berlaras bulat dengan layu kecil, pelana yang tidak muat dengan betul berkemungkinan besar akan meluncur dari sisi ke sisi. Sebaliknya, jika anda mempunyai kuda dengan layu tinggi dan pelana kuda yang tidak dipasang dengan betul, anda lebih berkemungkinan bergelut dengan pelana yang meluncur ke belakang, jauh dari bahu. Tukang pasang pelana boleh mengesyorkan cara yang berbeza untuk membetulkan masalah, daripada menggunakan separuh pad boleh berkilauan kepada membeli pelana yang berbeza sama sekali.

Tiada tukang pasang pelana? Bekerja dengan kami yang berkelayakan tinggi tukang pasang pelana dalam talian.

Tukar Pad Pelana Anda

pelana pelana

Pad pelana anda diperbuat daripada bahan apa? Beberapa pelana pelana diperbuat daripada bahan yang terasa seperti sutera apabila disentuh. Walaupun jenis fabrik ini kelihatan bagus, ia tidak menawarkan banyak cengkaman atau daya tarikan. Jika anda telah menaiki pelana pelana yang terasa seperti sutera dan anda perasan pelana anda tergelincir sepanjang perjalanan anda, mungkin sudah tiba masanya untuk mencuba sesuatu yang baharu.

Terdapat pelbagai pad separuh anti-gelincir tersedia yang boleh ditambah pada persediaan pelana dan pelana semasa anda. The Pad Tidak Licin GEL-EZE tidak toksik, boleh dibasuh, boleh diguna semula dan mesra alam. Gel ini menawarkan penyerapan hentaman hebat dan mengurangkan kecederaan belakang dan layu, manakala tekstur unik menghalang pelana tergelincir. Tetapi anda tidak perlu risau tentang terlalu panas– ia berlubang untuk membenarkan aliran udara dan ringan. Selain itu, ia boleh dipotong agar sesuai dengan kebanyakan jenis pelana dengan garisan surih untuk membolehkan anda membentuk pad.

Jika anda mempunyai kuda dengan layu tinggi, anda mungkin ingin mencuba Pad Gel Anti-Slip Horze. Pad ini memberikan tahap penyerapan kejutan dan perlindungan tisu lembut yang tinggi. Pilihan terbaik untuk kuda dengan layu atrofi, kontur anatomi dengan ketebalan yang berbeza-beza adalah padding yang sempurna untuk kuda yang terdedah. Pad anti-gelincir unik ini direka untuk mengisi layu di mana atrofi otot, kekurangan perkembangan dan ketidakseimbangan otot kelihatan jelas. Direka bentuk untuk keselesaan kuda, bentuk kubah adalah kira-kira seinci tebal di bahagian tengah dan meruncing ke tepi. Pad ini menaikkan pelana dengan betul memberikan kesesuaian yang selamat dan selesa. Pad gel berlubang untuk membolehkan aliran udara dan memastikan kuda anda sejuk.

Gunakan lilitan yang berbeza

lilitan untuk menghentikan gelinciran pelana

Adakah anda tahu lilitan anda boleh memberi impak besar pada kesesuaian pelana anda? Matlamat anda mestilah menggunakan lilitan yang memberikan kestabilan sebanyak mungkin.

Jika pelana kuda anda tergelincir, anda ingin mengelakkan lilitan dengan anjal pada kedua-dua hujungnya seperti wabak. Walaupun bilet anjal menawarkan regangan tambahan untuk memudahkan penunggang mengetatkan lilitan, regangan tambahan ini bukan aset untuk penunggang yang bergelut dengan gelinciran pelana. Regangan mungkin membenarkan lilitan longgar sepanjang perjalanan dan menambah lebih fleksibiliti, bukan kestabilan pada keseluruhan persediaan jelujur.

Apabila menggunakan lilitan untuk membantu mengelakkan gelinciran pelana, pilih yang hanya mempunyai anjal pada satu hujung, atau tidak sama sekali. The Henri de Rivel Advantage Chafeless Girth mempunyai elastik pada satu hujung sahaja dan mempunyai kulit lembut untuk mengelakkan lecet. Menawarkan keselesaan untuk kuda dan penunggang, lilitan ini mempunyai gesper penggelek keluli tahan karat dan cincin D berpusat untuk pemasangan bantuan latihan yang mudah. Binaan yang lembut dan fleksibel membolehkan lilitan ini memaafkan dan memberikan keselesaan untuk bahagian bawah kuda yang sensitif.

Tambah Pelindung Dada

pelindung dada untuk memegang pelana di tempatnya

Jika pelana anda tergelincir ke belakang atau dari sisi ke sisi, pelindung dada adalah kawan baik anda. Pelindung dada menambah kestabilan pada pelana dengan menghalangnya daripada tergelincir ke belakang dan menyambungkan bahagian hadapan pelana dan bahagian tengah lilitan.

Jika pelana anda tergelincir dari sisi ke sisi, pelindung dada lima mata akan menambah kestabilan yang paling. Pelindung dada lima mata dilekatkan pada gelang D pelana, serta pada bahagian tengah lilitan di perut kuda dan pada bilet pelana. Dengan semua lampiran disambungkan, pelana akan mempunyai lima lagi titik sentuhan penstabilan daripada hanya lilitan sahaja.

The Pemenang 5 Mata Pelindung Dada Anjal Martingale menawarkan kualiti dan prestasi unggul. Dibuat untuk membolehkan kebebasan bergerak di bahu kuda sambil memegang pelana di tempatnya, lampiran larian yang disertakan menggalakkan lenturan pada tinjauan pendapat tanpa menyekat pergerakan.

Jika pelana anda cenderung meluncur ke belakang, anda mungkin tidak memerlukan semua titik penstabil pada pelindung dada. Sebaliknya, cuba sesuatu seperti Kolar Payudara Neoprena Pilihan Profesional. Kolar payudara ini mempunyai satu tali dada neoprena dan bersambung ke tengah lilitan kuda. Ia menghalang pelana anda daripada tergelincir ke belakang, sambil membenarkan kebebasan pergerakan yang optimum untuk kuda anda. Regangan empat hala yang unik, neoprena bergaris nilon membantu mengalihkan tekanan yang biasa dibuat dengan kolar payudara dan tidak akan hempedu. Selain itu, kerana ia dibuat dengan neoprena berasaskan batu kapur, ia tidak akan kering, retak atau terbelah.

Tukar Produk Dandanan

produk dandanan untuk menghentikan pelana daripada tergelincir

Apakah produk dandanan yang anda gunakan apabila anda mengetuk kuda anda? Berhati-hati dengan beberapa perapi kot kerana ia boleh menyebabkan kot kuda anda licin, yang boleh menyumbang kepada atau malah menyebabkan pelana kuda anda tergelincir. Elakkan menggunakan produk kilauan atau penyaman udara pada kawasan pelana anda, melainkan mereka secara khusus menyatakan tiada slip. Berpegang kepada menggunakan produk meleraikan pada surai dan ekor.

Apabila anda perlu menggunakan perapi kot pada kawasan pelana anda, tambahkan produk penyaman udara pada rutin mandi anda. Dengan cara ini, rambut mendapat kelembapan yang diperlukan tanpa menggunakan semburan dandanan yang boleh menyebabkan gelincir sejurus sebelum menunggang.

Sebagai contoh, yang Syampu & Perapi Lincoln Silky Shine ialah syampu penyaman udara unggul yang mengandungi Pro Vitamin B5 bersama dengan agen pelembap dan penyaman yang berkesan. Selain itu, syampu ini mengandungi gliserin untuk membantu mengekalkan tahap kelembapan optimum dalam kot kuda anda.

Hentikan Pelana Tergelincir dengan Bantuan daripada Breeches.com

Di Breeches.com, kami mempunyai semua yang anda perlukan untuk menghentikan pelana anda daripada tergelincir. Bekerjasama rapat dengan kami tukang pasang pelana dalam talian untuk memastikan pelana anda sesuai. Atau, beli-belah pilihan kami yang pelbagai gel dan pad separuh tidak licin. Baca koleksi kami yang berkualiti tinggi lilitan kulit dan kolar payudara untuk mencari persediaan yang sempurna untuk menstabilkan pelana anda.

Apa sahaja yang anda cari, anda boleh menemuinya di Breeches.com.

Komen akan diluluskan sebelum dipaparkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *